Fred og frihet

Så er nok en 17. mai over. Mye snakk om fred og frihet, men hva betyr det “egentlig”? Det er få alternative stemmer denne dagen, men jeg fant noen. Først på veggen til filosofen Sigurd Hverven – et innlegg fra Klassekampen skrevet av Naomi Klein:

Det andre alternativet sto Christian Steel i SABIMA for, som publiserte dette på veggen sin på FB:

Det tredje eksempelet er en republisering av noe poeten Erik Larsen skrev i 2022, i noe som heter KSU.no: 17. mai-appell

Jeg ble gående å tenke på dette i skogen på 17. mai. Ja, vi har FRED i dette landet. I alle fall tilsynelatende. For å være helt ærlig synes det meg som vi driver krig både mot naturen rundt og og oss selv. Det sprenges, asfalteres og bygges ned over hele landet. Den psykiske helsen er i “fritt” fall virker det som, i alle fall i noen alderssegmenter. Og det er bare her hjemme.

Ute er det Ukraina og Gaza som er mest synlig, men det er krig og krigslignende tilstander mange steder i verden. I enda større grad hvis en utvider begrepet litt – slik jeg har gjort ovenfor. Anne Grete Preus synger i “Usynlig krig”:

Det må foregå en stor krig her i landet. Men jeg ser ikke noe blod. Ikke noe blod. Før noen innrømmer at krigen finnes. Kan den ikke tapes og ikke vinnes.

Anne Grete Preus

Under overflaten er det også en kjensgjerning at Norge er en stor våpenprodusent (spesielt hvis en ser på tall pr. innbygger). Disse våpnene havner også steder der de ikke burde havnet. Dessuten er det vondt å se at aksjespekulasjon i våpenaksjer har blitt en folkeforlystelse – helt inn i regjeringsapparatet. Jeg ser at en rådende oppfatning er at “bomber for fred” er en farbar vei, selv synes jeg det ligner mer på “fucking for virginity”.

Det andre er FRIHET. Hva innebærer det? I større og større grad ser det ut til å handle om shopping og forenkling. At vi har stor HANDLEfrihet (konsumere), mens konsumindre åpner opp for en annen type frihet. Frihet fra.

Og at enkelhet skal være uttrykk for frihet – hva betyr det? Jeg har fleipet med at “det lettvinte blir etter hvert tungvint”. Alt skal elektrifiseres, fra tannbørste til sparkesykkel (og masse annet). Inne i skogen kom jeg på en ny ting du ikke visste du trengte – elektrisk ekskrementuthenter (ja, så slipper du trykke ut bæsjen – det kan jo være slitsomt). Tar dette friheten til nye høyder? Jeg er ikke sikker på det. Kanskje blir vi innhentet at velstandskvalme og -metthet før vi aner det?

Friheten denne dagen er også knyttet til demokrati. Det har jeg skrevet om demokratisk underskudd i FVN 1. april 2023. Det var ikke aprilspøk, men ble publisert i påsken og resulterte ikke i noen ting. Jeg mener fortsatt vi har et demokratisk underskudd, og baserer det på følgende parter som ofte blir berørt men ikke hørt:

  • Andre arter (dyr og planter)
  • Landskaper (økosystemer)
  • De under 18 år (som ikke har stemmerett)
  • Framtidige generasjoner (som ikke er født)
  • Geografiske forhold (beslutninger som tas ett sted påvirker situasjonen et annet sted)

Dette er det altfor få som er opptatt av…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Fred og frihet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.