Mer langsomhet

Boka “The Ruthless Elimination of Hurry” av John Mark Comer slår et slag for et langsommere og enklere liv. John er prest, men boka funker også for sekulære hvis du tåler å se ordet “Jesus” og noen bibelhenvisninger.

Han skriver godt, til tider svært godt, og boka får tankene i gang. Her er det både små og store ting det er mulig å teste ut i eget liv. Jeg tror mange kan kjenne på en uro over at hastigheten nå har gått over i travelhet. At det blir mer stress enn effektivitet, og at travelheten er i ferd med å miste status.

Konsumerismen får gjennomgå – både i Bibelen og i boka til John. Her er et avsnitt fra s. 180:

Shopping is now the number one leisure activity in America, usurping the place previously held by religion. Amazon.com is the new temple. The VISA statement is the new altar. Double-clicking is the new liturgy. Lifestyle bloggers are the priests and priestesses. Money is the new god.

John Mark Comer

Overskriftene på hans motreaksjon er som følger:

Silence and Solitude
Sabbath
Simplicity
Slowing

En av måtene å være i stillhet og ensomhet (enskap?) på er ved meditasjon. Her har han et avsnitt fra en Timothy Keller:

Persons who meditate become people of substance who have thought things out and have deep convictions who can explain difficult concepts in simple language, and who have good reasons behind everything they do. Many people do not meditate. They skim everything, picking and choosing on impulse, having no thought-out reasons for their behaviour. Following whims, they live shallow lives.

Timothy Keller i boka
“Prayer – Experiencing Awe and Initimacy with God”

Sabbaten handler jo om å holde hviledagen hellig. I sekulær tid kan det handle om at vi alle trenger en fridag i uka, og hvis vi skal ha frihet til å handle/få kjøpe ting, så må noen jobbe. Så i en sekulær tid er det kanskje mer nyttig å snakke om det doble vesentlighetsprinsippet og forbruk, enn å henvise til Bibelen om hviledagen.

Enkelhet og langsomhet er jo en del av “padlosofien”, og ting jeg har skrevet masse om her i bloggen fra før. John har 12 råd for enkelhet og hele 20 for langsomhet i boka. Her er det en del som er ganske amerikansk, men både morsomt og nyttig.

Jeg bet meg spesielt merke i at han nevnet “frugality” i kapittelet om enkelhet. Oversatt betyr det “nøysomhet” Han skriver at dette nå er så negativt ladet i USA at han sjelden bruker ordet. Det får meg til å tenke på Nansens tale til ungdommen fra 1921:

I dette larmende samfunn blir ungdommen mer og mindre virvlet med i fornøyelsessyken; de glir av sted på gledenes og nydelsenes glitrende bølger og får aldri tid til å dukke under den glinsende flate, ikke tid til å finne seg selv, sin egen personlighet. Det er sjelden eller aldri de får stanse og stå ansikt til ansikt med den store stillhet. Lære den intense glede ved det enkle naturliv, det vi nå engang stammer fra, og ikke minst gleden ved nøysomhet. (Min utheving)

Fridtjof Nansen (1921)

Boka er leken og lettlest, og kan treffe et bredt publikum – selv om den kanskje har primærmålgruppen hos kristne.

Comer, John Mark (2019) The Ruthless Elimination of Hurry – How to stay emotinally healthy and spiritually alive in the chaos of the modern world
Hodder & Stoughton

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Religion, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.