Utopier

Jeg er jo hekta på narrativer, og derfor falt jeg pladask for boka: “Utopianism fr a Dying planet – life after consumerism” av Gregory Claeys. Dette er en skikkelig murstein på over 500 sider, og de første 350 sidene er ganske trøtte og akademiske, men så skifter det totalt de siste 150 sidene. De er en sann svir! 🙂

Den første delen av boka er mer historisk orientert, og noen ganger syntes jeg forfatteren gikk vel langt inn i detaljer hos enkelte kilder. Men, så er det en del av disse avstikkerne som er interessante også. Selv er jeg jo kveker, og “the quakers” er nevnt flere steder i den historiske gjennomgangen av forskjellige utopier.

Fra del IV og utover tar det som nevnt mer av. Her går forfatteren igjennom “konsumerismen”, og beskriver denne særdeles godt. Ellers er det kanskje kapittel 11 i denne delen som er det viktigste: “Life after consumerism”. Her trekker forfatteren frem en del spennende temaer, bl.a. voluntary simplicity (frivillig fattigdom) og no more billionaires (ikke flere milliardærer). Før han avrunder det hele med 9 punkter for “A radical green new deal“:

  1. Energy
  2. Reforestation, Water Management and Species Protection
  3. Food
  4. Avoiding Waste and Restraining Demand and Consumption
  5. Population restraint
  6. Work
  7. Public servicews
  8. Wealth and Inequality
  9. Urban renewal

Jeg tenker at hele boka absolutt er verdt å lese, men hvis du synes det blir for langtekkelig – så er slutten (fra del IV) virkelig verdt å lese! Anbefales med dette forbeholdet!

(Det er et voldsomt noteverk underveis, og massevis av siteringer. Jeg har i allefall bestilt 2-3 bøker på eBay pga denne boka – stikk i strid med tittelen på boka… 🙂 )

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

2 svar til Utopier

  1. Tilbaketråkk: Februar 2024 | Bokoman.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.