Ærø-manifestet

I helgen kom jeg også over en dame fra Danmark som heter Maj My Midtgaard Humaidan. Det ble delt en nyttårstale hun holdt fra DR2. Hun har også skrevet boken “Ærø-manifestet“.

Lindesnes fyr i 2014 – vi trenger ny utsiktspunkter og perspektiver.
Foto: Lars Verket, prosjekt padlepilegrim.

I en kommentar satte Elin meg på sporet av at hun har utløst en stor debatt i Danmark pga denne boken og denne livsstilen. I dag hadde Kristin Clemet en kronikk i Aftenposten med tittelenL En historie om velferdsstaten og hamsterhjulet. Her har hun først noen andre eksempler, før hun går til Maj My.

I Danmark skrev sosialdemokraten Kaare Dybvad Bek en “motbok”: «Arbejdets land». Mens May My vil leve naturvennlig, ha bedre tid å ta vare på planeten, så vil Kaare forsvare at vi må arbeide mye for å ta vare på velferdsstaten. Dette ble fulgt opp med enda en boka av “Må jeg være fri” av borgerlige politikere, som ville ha en mindre omfattende velferdsstat.

Til slutt nevner Clemet boka til Simen Tveitereid som jeg leste for noen år siden: “Ett fritt liv“. Den er et forpek på Ærø-manifestet fra Danmark, men dessverre ble det ikke så veldig stor diskusjon av det her i landet. Tveitereid er en del av de som startet Harvest, og du finner en omtale/utdrag av boka der.

Selv har jeg bare lest den siste boka, men dette er problemstillinger som opptar meg sterkt. Velferdsstaten har vokst veldig siste årene, og i Norge er den i tillegg veldig fossilt fundert. Hvis en ser på at etterspørselen etter fossilt vil/må synke fremover, demografisk utvikling mm, så er det ikke vanskelig å se at vi står overfor endringer. Det er tiden for manifester og utopier. Vi må finne andre måter å leve livene våre på. Slik at det blir plass I livet, og til alle de andre artene vi lever sammen med!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.