Michel Houellebecq – tilintetgjøre

Leste denne boka før jul. Har lest et par av ham fra før, men synes denne var langdryg. Han har et par passasjer om “deep ecology” som jeg ville sjekke ut hva som var fiksjon og fakta – det samlet jeg her.

På side 334 henviser han til noen ideologier innen deep ecology som går inn for menneskehetens utslettelse (litt som “Siste Messias” av Zapffe):

De to første er på samme nettsted, mens den siste er på nytt domene. De er koblet sammen, og virker ganske “one-man” eller liten gruppe. Det er kanskje ikke så rart…. Men, de finnes altså – i alle fall som nettsteder.

På side 487 skriver han om Maximine Portaz, som skal være i samme gata som Theodore Kaczynski (The Unabomber). Det navnet er ukjent for meg, men har både lest og sett en del av TK. I boka står det at hun giftet seg og tok navnet Savitri Devi – link Wikipedia, og skriftene hennes skal innevarsle dypøkologiens teser. Oppslaget er koblet mot Ecofascism, og hun har skrevet ganske mye. Google oppsummerer Savitri Devi på denne måten:

Savitri Devi Mukherji var en franskfødt gresk fascist, nazisympatisør og spion som tjente aksemaktene ved å begå spionasjehandlinger mot de allierte styrkene i India. Hun var senere et ledende medlem av den nynazistiske undergrunnen på 1960-tallet.

Google

Dette er nesten alt om emnet i boka, og det gjøres ikke mye ut av dette knyttet til resten av handlingen heller. Så hvis du er interessert i disse emnene er boka bortkastet energi. Jeg ville bare sjekke ut hva som hva fiksjon og fakta.

Jeg har jo veldig stor tro på at dypøkologi har mange av svarene på det vi trenger i tiden fremover, og det er både trist og skummelt å se at noen kan koble det inn mot fascisme.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.