Orwell vs. Huxley

I dag fant jeg en sammenligning mellom disse to som var veldig relevant. Tror den tar utgangspunkt i boka til Neil PostmanAmusing ourselves to death, men det var litt uklart. Uansett en fin oppsummering, som etter det jeg kjenner til stemmer med hva de mente:

Det Orwell fryktet var de som ville forby bøker. Det Huxley fryktet var at det ikke ville være noen grunn til å forby en bok, for det ville ikke være noen som ville lese en. Orwell fryktet de som ville frata oss informasjon. Huxley fryktet de som ville gi oss så mye at vi ville bli redusert til passivitet og egoisme. Orwell fryktet at sannheten ville bli skjult for oss. Huxley fryktet at sannheten ville druknes i et hav av irrelevans. Orwell fryktet at vi ville bli en fanget kultur. Huxley fryktet at vi skulle bli en trivial kultur, opptatt av noe tilsvarende til følelsene, orgieporgien og sentrifugalhumlevalpen.
Som Huxley bemerket i Brave New World Revisited, unngikk borgerlibertarianerne og rasjonalistene som noen gang er i beredskap for å motsette seg tyranni ” å ta hensyn til menneskets nesten uendelige appetitt på distraksjoner. “
“I 1984”, la Huxley til, “folk styres av å påføre smerte. I Brave New World styres de av å påføre nytelse. “
Kort sagt fryktet Orwell at det vi hater vil ødelegge oss. Huxley fryktet at det vi elsker vil ødelegge oss. ~Neil Postmann

Antagelig fra boka “Amusing ourselves to death” av Neil Postman

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.