Biologisk mangfold

I forrige måned leste jeg ferdig Rachel Carsons bok “Silent Spring” fra 1962 (“Den tause våren” på norsk.) Boka la grunnlaget for miljøbevegelsen i USA, og siste avsnittet i boka lyder:

The ´control of nature´ is a phrase conceived in arrogance, born of the Neanderthal age of biology and philosophy, when it was supposed that nature exists for the convenience of man. The concepts and practices of applied entomology for the most part date from that Stone Age of science. It is our alarming misfortune that so primitive a science has armed itself with the most modern and terrible weapons, and that in turning them against the insects it has also turned them against the earth.

Rachel Carson – “Silent Spring” (1962)

Det er spesielt sprøytemiddelet DDT som trer frem i denne boka. Det tar livet av insekter, men også veldig mye annet… Carson argumenterer for naturlige kilder for å få bukt med skadedyr. Boka hadde 60-års jubileum i fjor, og jeg trodde vi nå var et litt annet sted. Så leser jeg “Klimaboka” av Greta Thunberg, der hun har samlet en hel haug av forskere til å skrive om sine spesialfelt. Artikkelen til Dave Goulson (s. 110-112) forteller oss at det ikke har blitt så mye bedre, kanskje tvert i mot:

… Problemene med midler mot skadedyr og kunstgjødsel som Carson påpekte, er blitt mye mer akutte, med et anslag som sier at 3 millioner tonn skadedyrmidler slippes ut i miljøet i verden hvert år. I USA har bruken av skadedyrmidler økt med 150 prosent siden Den stille våren kom ut, og nye skadedyrmidler som er mye giftigere for insekter enn noe av det som eksisterte på Carsons tid, har kommet ut på markedet. Neonikotinoidet imidacloprid er for eksempel det mest brukte insektsmiddelet i verden i dag, til tross for at EU forbød bruken av dette middelet i 2018 fordi det er så farlig for bier. Imidacloprid er omtrent 7000 ganger giftigere for bier enn insektsmiddelet DDT som ble mye brukt i 1960- åren og 70-årene.

Dave Goulson

Dette med biologisk mangfold kan være vanskelig å få tak på, men i artikkelen til Goulson skriver han om en annen biolog som har et fint bilde på hva dette går ut på:

Den amerikanske biologen Paul Ehrlich sammenlignet tapet av arter i et økologisk samfunn med å nappe ut tilfeldige nagler her og der fra en flyvinge. Hvis man fjerner én eller to, vil det antagelig gå helt fint. Hvis man fjerner ti, eller tjue, eller femti, vil det skje en katastrofe før eller senere, og flyet vil falle ned fra himmelen. Insekter er naglene som får økosystemet til å fungere.

Dave Goulson

Goulson er ikke veldig optimist, og avslutter artikkelen sin med at “I Paul Ehrlichs “nagler i et fly-lignelse” kan vi være nær det punktet da vingen faller av.” Jeg kjenner jeg blir berørt av dette, og svinger mellom sorg, fortvilelse og sinne. I naturen er ikke 60 år så mye, og likevel har vi bare fortsatt raskere og raskere mot stupet. Hvordan dette skal stoppes er ikke så lett å se. “Alle” vil ha mer og mer, og de færreste ser at vi er natur. At når vi stadig tar mer areal fra andre levende vesener, så er dette i praksis en slags amputasjon i vårt utvidede legeme. Vi river ut tråder i livsveven vi ikke klarer å se rekkevidden av. Kanskje ville det vært et nyttig tankeeksperiment å gå 60 år frem i fantasien, og så gjøre seg noen tanker om hva vi ikke ser i dag som kommer. Jeg tipper at Rachel Carson neppe hadde sett for seg at vi skulle gå videre til å utvikle det middelet som er beskrevet over…. Vi må huske at fremtidens generasjoner alltid vil være i flertall (Zapffe), og at vi ER natur. Det burde gjøre at vi får en helt annen ydmykhet i denne aksellererende tidsalderen vi er inne i… Dessverre er vi så blendet av fart og muligheter, at vi ikke ser utfordringene…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.