Zonen

Boka til Silja E.K. Henderson har undertittelen “øvelser / noter / fortellinger / flugt og ritualer”. Det passer bra., Her er det hummer og kanari, og jeg drifter inn og ut av sonen. Litt sånn som å lese fragmentene etter Fernando Pessoa, men her er det grønne problemstillinger som er fokuset. Legger ut noen smakebiter.

Første fra s. 37:

En forsimplende bevægelse synes at gennomtrænge alt. Fra mange guder til monoteisme. Fra lokalsamfund og storfamilier til “kernefamilie”. Fra borger til arbejdskraft. Fra menneske til forbruge. Fra planteriger til monoafgrøder. Fra regnskov til tømmer. Fra ufattelige, gensidigt forbundne systemer af vilde dyrearter til industrielt masseproduceret kød.

Silja E.K. Henderson

Så noen avsnitt på s. 123:

Nature is our vast body, siger forfatter, ph.d. og tænker Bayo Akomolafte.
Er den “krop”, der ikke “arbejder” for markedet, intet værd?

Silja E.K. Henderson

Henderson har mange slik drypp fra kjente og ukjente, og spinner videre på de. Jeg likte best fragmentene hennes, men her er også korte historier/essays. Og noen bilder.

Neste er fra 133:

Udpiningen går både udad og indad. Stress, depression og angst er på vej til at blive den vestlige verdens nye epidemier. Tømte kroppe, tømte landskaber. Tømte fremtider? Den udbrændte krop kan ikke arbejde. Kan ikke føle fryd. Men den kan heller ikke engagere sig – og den kan ikke gøre oprør.

Silja E.K. Henderson

Sterke saker. Jeg biter meg mest merke i at hun skriver at både kropper og landskaper blir tømt. Dette kjenner jeg veldig igjen. Økosorg over tapte landskaper, og energi/meningstomhet. Kanskje forsterker denne tomheten hverandre. Vi forvandler landskapet for å dekke en tomhet, og så forsterker tomheten i landskapet vår egen tomhet?

Det siste avsnittet jeg har lyst til å dele med dere er fra s. 137-138:

The biologist EO Wilson has warned that as the extinction rate climbs, humans are entering “The Eremocene” – the Age of Loniliness.

Silja E.K. Henderson

Boka er veldig variert, og ikke alt fenget. Men, det er gullkorn innimellom som absolutt gjør boka verdt å lese. Jeg skal i alle fall også lese videre i hennes første bok: 1,7 tipping point.

Henderson, Silja E.K. (2022) Zonen
Gladiator

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.