Spennende debatt

I dag kom jeg over en debatt med bl.a. Kate Raworth og Jason Hickel (som jeg er veldig glade i). Denne må jeg definitivt se. Tittelen er mer aktuell enn noengang: Degrowth vs Green Growth.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til Spennende debatt

 1. Takk til Lars for å gjøre oss oppmerksomme på en veldig god diskusjonsvideo. Jeg så den like etter at innlegget ble publisert, og hadde tenkt å skrive en kommentar da. Men så kokte det litt bort, og jeg hadde glemt for mye da jeg endelig satte meg ned for å gjøre det. Jeg så derfor hele på nytt, og noterte underveis, men da ble det for mye for en kommentar mht formattering, linker og slikt. Så jeg la ut jeg skrev på egen blogg, se https://hpklima.blogspot.com/2022/12/nedvekst2.html. I denne kommentaren skriver jeg en kortversjon.

  Kate Raworth ledet diskusjon. Hun er kjent for sin smultringsøkonomi (Doughnut Economy). Hun var en god diskusjonsleder.

  Jason Hickel, som har skrevet boken Less is More, argumenterte for at rike land må redusere sine økonomier. I fem tiår har mantraet vært grønn vekst, som går på at vi kan løse miljø- og klimautfordringene og avskaffe fattigdom selv om økonomien vokser. Den må bare vokse smartere, der vi produserer energi, varer og tjenester med stadig mindre utslipp og forbruk av materialer. Problemet er at dette har vi prøvd på i tiår etter tiår, uten å lykkes. Derfor må vi i følge Hickel akseptere at veksten i rike land må erstattes av nedvekst (degrowth).

  Sam Fankhauser argumenterte for at også rike land i overskuelig fremtid må ha vekst i sine økonmier hvis vi skal klare å løse miljø- og klimautfordringene og avskaffe fattigdom. Veksten må være grønn slik at produksjon og adferd ikke overskrider planetens tålegrenser. Han mener at bruk av ny teknologi gjør det mulig.

  Det jeg husket best etter første gang jeg så videoen var argumentene mot motstanderens synspunkter. Det var Fankhausers argument om at innbyggerne og velgerne i rike land ikke vil akseptere nedvekst, og at politikere som argumenterer for nedvekst ikke vil bli valgt inn i posisjoner. Og det var Hickels argumentasjon om at grønn vekst har feilet i fem tiår og at vi derfor må forlate den. Etter å ha sett videoen på nytt nå, og jobbet mer med den, har jeg heldigvis fått et litt mer positivt syn på saken. Det hjalp også å lese mer om Kate Raworths smultringsøkonomi (doughnuts economy). Jeg skjønner godt at Lars er begeistret for hennes synspunkter. Jeg tror at hennes og Hickels synspunkter er de vi må satse på. Jeg har bestilt boken hennes og gleder meg til å lese den.

 2. Lars sier:

  Tusen takk for et grundig og godt svar Hans Petter! Og for link til et enda mer detaljert. Jeg gleder meg til å gå dypere inn i dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.