Bærekraft i vekst

Dette er den underfundige tittelen på boka “Klimapsykologi” av Ragnhild Nilsen som kom i forrige uke, og den er vel verdt å få med seg!

Mandag kveld i forrige uke – rykende fersk bok med i hengekøya. Foto: Lars Verket

Klimapsykologien som fagfelt springer ut av den mer generelle økopsykologien, selv om det er stor overlapp her. I Norge er det nok Per Espen Stoknes som er mest kjent for økopsykologi, og han har vært med å skrive forordet til denne boka – sammen med to andre. For et par år siden skrev han boka “Grønn vekst“, som jeg har anmeldt her tidligere.

Boka til Ragnhild Nilsen er mye mer variert, og mindre teknisk enn boka til Stoknes. Hun øser av sin erfaring som forfatter, veileder, coach, gründer og forteller. Her er det eventyr, metaforer og gode oppskrifter på hvordan en kan gå frem for å skape endring. Boka gir en innføring i en god del begreper, og søker også å etablere nye modeller for endring. Personlig likte jeg veldig godt “brevene” fra “Gammel vane“.

Gjennom den 130 sider lange boka tas vi med på en mangeslungen reise gjennom 5 kapitler som sammen gir ordet VEKST (valg – etikk – kommunikasjon – samskaping og transformasjon). Det sier seg selv at det er vanskelig å gå spesielt i dybden i tematikken, men boka gir et fint overblikk – krydret med personlige historier og avstikkere.

Jeg tenker at boka er viktig inn i det Grønne Skiftet som vi nå går i møte. Her blir det definitivt mange valg, og i boka til Nilsen får du et bredt teppe av problemstillinger. I boka til Stoknes er det en modell for hvordan dette skal foregå (mest økonomisk), og den søker å ta øke ressursproduktiviteten slik vi inntil nå har økt arbeidsproduktiviteten. Forbruket må ned, samtidig som verdien øker. Jason Hickel mener i sin bok “Less is more” (ekstern link til bokanmeldelse – jeg håper å få skrevet en egen snart) at også den grønne veksten er problematisk. Disse er smalere enn boka til Nilsen, men også grundigere innenfor sine felt. En bok som virkelig kan anbefales innenfor nytenkning i økonomien er “Doughnut Economics” av Kate Raworth. Den har ikke kommet på norsk, men du finner den på dansk.

Ragnhild Nilsen føyer seg inn i bokhylla over essensielle bøker om det Grønne Skiftet, og anbefales i hengekøya i sommer!

PS: Undertegnede kjenner forfatteren, men har likevel prøvd å være så objektiv som mulig.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.