Utrolig sterk tekst

I dag – på selveste frigjøringsdagen – la Jan Erik Tangen ut en tekst på Facebook som berørte meg dypt inne i sjelen. Den fortjener i høyest grad også et live utenom FB. Så jeg har fått lov til å legge den her, men håper også den dukker opp andre steder.

Illustrasjonsfoto – årets bøkeblader. Foto: Lars Verket

EN ALTFOR STILLE MORGEN

Det er tidlig morgen 8. mai. På dagen 77 år etter at folk løp ut i gatene og jublet etter fem år med okkupasjon av landet vårt. Jeg var bare halvannet år og husker ikke dagen.

Med Putins brutale invasjon i Ukraina ser vi uansett lettere hva frihet og selvstendighet betyr. Denne dagen i 1945 fikk vi vår dyrebare frihet tilbake. Men hva er frihet og ansvar og hvordan har vi brukt dette?

I dag våknet jeg tidlig, klokka var så vidt passert halv seks. Gjennom åpent vindu hørte jeg en rødstrupe juble sin vårsang. Så tiet denne solisten. Det ble helt stille. Helt stille. Ingen andre fugler sang! Ingen! Ingen svarttrost, ingen måltrost, ingen bokfink, ingen meiser. Jeg lå lenge og lyttet. Men ingen fuglesang. Og det på 8. mai da vårens fuglekor skulle være på sitt mest intense! Det massive fugleorkesteret vi nyter om vårene er jo ikke der, selv ikke hos oss som bor nær skogkanten! Den manglende fuglesangen er et uttrykk for at noe har skjedd med naturen rundt oss. En slik naturens stillhet i mai har jeg aldri før opplevd. Noe er fullstendig galt, og slikt bør skremme oss.

Hva har vi gjort galt? Vi har termometre, barometre, speedometre, lovverk og andre reguleringsverktøy som skal styre våre handlinger. Men nå er noe fullstendig galt med balansene i naturen, mens folk med makt tilsynelatende ikke bryr seg.

Natur er omgjort til ressurser. Møte- og maktfolket bestemmer at fresende maskiner kan gnage kloden i filler i økende tempo. Mer betong og asfalt, utvidelser av byarealer, flere og større industriområder, flere massive hyttefelt, flere og breiere veger, mer fragmentering av naturområder, større energiforbruk, flere og større boligkolosser – helst nær vann -, gjerne nå også bygd ute i elver og sjøer på kunstige øyer, osv. Åser og heier blir valset ned og sammen med hav omgjort til vindmølleparker. Flere og større monokulturer, jord, landbruk og skogbruk er intensivert. Alt som kan tjenes penger på er nå ressurser, ikke lenger natur.

De som spør om naturen tåler dette, har ingen makt. Bærekraft og hensyn til naturens tålegrenser er oftest verbal pynt i festtaler og generelle utredninger.

Samspillet mellom artene fra mikrostørrelse via insekter til elefanter og blåhval utgjør økologien på kloden. Forutsetningene for liv. Det som gjør at du og jeg lever og er til. Et økologisk lovverk, en avhengighet naturen selv har utviklet over lang tid. Men slike lovverk blir ikke lenger trodd på, de overses. De passer ikke lenger inn i vår grådige appetitt. Vi prøver å definere våre ønskede økosystemer bygd på vekst, grådighet og umettelig appetitt etter mer.

Vi vokste opp med å lære om nyttedyr og skadedyr. En håpløs inndeling av arter og null forståelse og respekt for økologi. «Skadedyr» skulle utryddes med feller og sprøytemidler. Men naturen har ingen skadedyr. Riktignok finnes en del arter som ikke passer inn i vår grådighet, men som er ledd i nødvendige næringskjeder.

Vi har glemt, eller respekterer ikke lenger, at nok natur og ivaretakelse av økosystemene er klodens eneste forsikringsselskap.

Etter sommerlige bilturer for noen tiår siden, måtte gjerne bilenes frontrute og lykter vaskes etter knuste insekter og andre småkryp. Slik er det ikke lenger. Småkrypene som er en sentral del i et økologisk nettverk er nå nærmest borte. Det er vår skyld, vi som ikke ville innse og akseptere naturens rammevilkår.

Livet i fjordene er kollapset. Fiskebestander er knekt. I et hekkeområde for ærfugl på Bamblekysten ble det i år funnet en eneste hekkende ærfugl, mot 120 i 2015. Mye er blitt galt. Men slike naturens termometre snur profitører og maktfolk seg bort fra.

Den enslige rødstrupen er et varsel. Den er ikke til for å være solist, men en del av et kor.

Jan Erik Tangen
8. mai 2022
(Gjengitt med tillatelse.)

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

1 svar til Utrolig sterk tekst

 1. Lars sier:

  I dag fant jeg ut at Carsten Jensen ble arrestert under en aksjon med XR i København i helgen. Han har lagt ut talen han holdt før han ble arrestert på FB, og jeg tar meg den frihet å gjengi den her:

  —————————————————————————

  Hvis du tror du kan leve slik du alltid har gjort, tar du feil.
  Hvis du tror at barna dine vil ha et liv som ligner ditt, tar du feil.
  Hvis du tror at du kan bremse den globale oppvarmingen ved å holde en skål for dansk landbruk og industri, tar du feil.
  Hvis du mener at Mette Frederiksen virkelig prioriterer klima og ikke anser biler, landbruk, container og flytrafikk som mye viktigere, tar du feil.
  Hvis du tror politikere har større horisont enn neste valg, tar du feil.
  Hvis du tror problemene du ikke løser i dag løser seg selv i morgen tar du feil.
  Hvis du mener vi har nok tid, tar du feil.
  Hvis du tror at noen skal redde verden for deg, tar du feil.
  Hvis du tror at verden ikke trenger frelse, tar du feil.
  Hvis du tror at tundraen i Sibir ikke vil påvirke livet ditt, tar du feil.
  Hvis du tror milliardene som bor i planetens tropiske belter kan leve med temperaturer på femti grader daglig, tar du feil.
  Hvis du tror de ikke kommer hit, tar du feil.
  Hvis du tror at den smeltende Indlandsisen og det brytende Antarktis bare vil gi varmere badevann om sommeren, tar du feil.
  Hvis du tror at Danmark er en egen planet, hvis innbyggerne ikke deler skjebnen med resten av jordens innbyggere, tar du feil.
  Hvis du tror at planeten er stum og samarbeidsvillig og ikke snakker til deg daglig, tar du feil.
  Hvis du tror at naturen ikke har et språk du trenger å lære, tar du feil.
  Hvis du tror at mennesket har undertrykt naturen og den ikke er sterkere enn deg, tar du feil.
  Hvis du tror du er verdens herre når du ser deg i speilet tar du feil.
  Hvis du tror at forsvinning av insekter ikke kan få imperier til å kollapse i grus, tar du feil.
  Hvis du tror at mennesker aldri kan leve som rotter, tar du feil.
  Hvis du tror at planetens tålmodighet er uendelig og fordi den har holdt ut din arts tilstedeværelse i noen millioner år, har du fortsatt en deadline, du tar feil.
  Hvis du tror at milliardene av dyr som skriker om å overgi seg til flammene overalt på kloden, fra Australia til New Mexico, ikke har et budskap til deg, du tar feil.
  Hvis du tror at lidelsene til griser, kalver og storfe, innsatte som passivt venter på døden i overfylte staller ikke skyldes dine lørdagskvelds morsomme ritualer, tar du feil.
  Hvis du tror du er uskyldig når barnebarna dine en dag forbanner deg, tar du feil.
  Hvis du tror du kan gjemme deg for fremtiden, tar du feil.
  Hvis du tror at de som forsikrer at de har det riktig, egentlig ikke bryr seg om deg, så tar du feil.
  Hvis du tror at mennesker med makt ikke kan styre oss alle i undergang tar du feil.
  Hvis du tror at det i fremtiden vil være et privilegium å være dansker, så tar du feil.
  Hvis du tror at det i fremtiden blir et skjermet verksted for klimapolitikkens fotlepper, tar du feil.
  Hvis du tror at det fortsatt vil gi mening med å snakke nasjoner og grenser og smykkelov og asylsøkere som skal sendes til Rwanda i fremtiden, så tar du feil.
  Hvis du tror at bevæpnede grensevakter, maskingevær og Rasmus Stoklund kan beskytte deg mot stigende hager og stigende temperaturer, tar du feil.
  Hvis du tror at en danske aldri kan bli båtflyktning, tar du feil.
  Hvis du tror det er ulovlig å blokkere en bro og et øyeblikk stoppe den hostende trafikkstrømmen for å minne om planetens nød, tar du feil.
  Hvis du mener at samfunnet du lever i ikke bryter med de mest grunnleggende naturlovene, tar du feil.
  Hvis du tror at våre feil i klimapolitikken i dag, ikke i morgen, vil eskalere til katastrofer, tar du feil.
  Hvis du tror at handlingene våre i dette øyeblikket ikke vil påvirke livet på planeten på tusener av år, tar du feil.
  Vi står her på en tilfeldig bro, vei eller sted i verden fordi vi elsker livet på jorden.
  Derfor skal vi stå her igjen og igjen.
  Du kan ikke stoppe oss.

  https://politiken.dk/klima/art8756759/Kendt-dansk-forfatter-endte-som-anholdt-til-klimademonstration

  https://ekstrabladet.dk/krimi/forfatter-tilbageholdt/9243153

  https://www.bt.dk/krimi/forfatter-tilbageholdt-af-politiet

  https://www.bt.dk/krimi/masseanholdelse-ved-klimademo-kendt-forfatter-er-iblandt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.