Om klemming fra Thich Nhat Hanh

De siste kveldene har jeg lest boka “Øyeblikkets under” (Emilia 2016), og der var det noen fine avsnitt om klemming – også av trær.

Arkivfoto – bøk.

Hans omtale av klemming av trær står på s. 9:

For ti år siden plantet jeg tre vakre sedertrær fra Himalaya utenfor hytta mi. Hver gang jeg går forbi et av dem, bukker jeg, legger kinnet inntil barken og gir det en klem. Mens jeg puster oppmerksomt inn og ut, ser jeg opp på greinene og de vakre bladene. Jeg får mye fred og næring av å omfavne trær. Å røre ved et tre gir både deg og treet stor glede. Trær er vakre, forfriskende og solide. Når du får lyst til å omfavne et tre, vil det aldri avvise deg. Du kan stole på trær. Jeg har til og med lært elevene mine kunsten å omfavne trær.

Thich Nhat Hanh

På side 54ff forteller han om hvordan han oppfant “klemmemeditasjon”. Her forteller han at første gang han lærte å gi noen en klem var i 1966, og da var det en kvinnelig poet som spurte om hun kunne gi ham en klem. Han beskriver klemmemeditasjon på denne måten:

Klemmemeditasjon er en kombinasjon av øst og vest. I denne øvelsen må du virkelig omfavne den personen du gir en klem. Han eller hun må kjennes helt virkelig i armene dine. Du gjør det ikke bare for at det skal se bra ut, og klapper ham på ryggen to-tre ganger for å late som du er der. Du er virkelig der, så du trenger ikke late som. Mens du gir en klem, puster du bevisst og omfavner den andre med hele din kropp, ånd og sjel. “Jeg puster inn og vet at min kjære er i armene mine, levende. Jeg puster ut og vet hvor dyrebare han er for meg.” Mens du holder ham og puster inn og ut tre ganger, blir mennesket i armene dine virkelig, og du blir også virkelig. Når du elsker noen, ønsker du at han skal være lykkelig. Hvis han ikke er lykkelig, finnes det ingen måte du kan være det på. Lykken er ingen individuell sak. Ekte kjærlighet forutsetter dyp forståelse. Faktisk er kjærlighet et annet navn for forståelse. Hvis du ikke forstår, kan du ikke elske ordentlig. Uten forståelse vil kjærligheten din bare gjør den andre vondt.

Thich Nhat Hanh

Det er også interessant å se hva han skriver om alkohol mot slutten av boka. På s. 89 skriver han om vin og Frankrike:

“Ett glass er i orden, to glass ødelegger.” (fra fransk TV-info). De sier ikke at det ikke kan være noe glass to uten det første.

Thich Nhat Hanh

Boka var veldig god, og kan absolutt anbefales!

Hanh, Thich Nhat (1992/2016) Øyeblikkets under
Emilia

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Livsmestring. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Om klemming fra Thich Nhat Hanh

  1. Sigurd Schultz sier:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.