Nouwen og stillheten

Her om dagen fant jeg igjen en dansk bok av Henry Nouwen fra 2008 med tittelen: “Hjertets enkle vej – Ørkenens spiritualitet i nutidig praksis“. En tredjedel av boka er viet stillheten, og jeg vil dele et par avsnitt herfra (de andre delene er Bønn og Ensomhetens rom). Det første står på s. 41:

En anden … virkning av stilheden er, at den beskytter den indre ild. Stilhed vogter den religiøse følelses indre varme. Den indre varme er helligåndens liv i os. Stilheden er altså en praksis, hvorigennom den indre ild fra Gud bliver plejet og holdt i live.

Henry Nouwen
Fra stillheten under et kveldsbad i Baneheia i fjor. Foto: Lars Verket

Noen sider senere, på side 49 står det:

… vores opgave er den modsatte af adspredelse. Vores opgave er at hjælpe mennesker til at fokusere på de virkelige men ofte skjulte tegn på Guds aktive nærvær i deres liv. Derfor er det spørgsmål, der må styre al organiseret aktivitet i en menighed ikke, hvordan man skal holde mennesker aktive, men hvordan man skal forhindre dem i at blive så travle, at de ikke længere kan høre den Guds stemme, der taler i stilheden.

Henry Nouwen

Sidene fra 41-43 åpnet opp nye horisonter, og plutselig dukket van Gogh opp også. Jeg liker Nouwen, og denne lille boka kan virkelig anbefales!

Nouwen, Henry (2008) Hjertets enkle vej – Ørkenens spiritualitet i nutidig praksis
Boedal

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Religion. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Nouwen og stillheten

  1. Takk for fine utdrag fra denne boken. De gjorde meg nysgjerrig på forfatteren Henri Nouwen, og jeg ser at Tønsberg bibliotek har tre bøker av han. De er ‘Den bortkomne sønn vender hjem’ fra 2000, ‘Stillheten som skaper’ fra 2001 og ‘Å søke en helhet: de tre trinnene i utviklingen av et åndelig liv’ fra 2006. Hylleplasseringene er notert ned på mobilen, og jeg skal se nærmere på dem neste gang jeg er på biblioteket.

    På nettet er det mange gode sitater av Nouwen. Jeg fant igjen det siste i innlegget ditt. Et annet sitat som jeg likte godt, er ‘We must ask ourselves how many times others would benefit more from our silence than from our words.’

    Det er også mange sitater av han om det positive ved å være alene. De faller i smak hos meg, for veldig ofte gjør jeg ting alene ute i naturen som eksperter fraråder å gjøre alene. For mange år siden gikk jeg alene på ski over Hardangervidda. Siste etappe var i uvær, og det er kanskje den skituren jeg oftest med glede tenker tilbake på. Jeg padler nesten alltid alene; litt spøkefullt sier jeg at det hadde ikke blitt mange padleturer på meg hvis jeg ikke hadde gjort det. På en måte er det sikrere å være flere sammen, men i noen situasjoner kan det gi en falsk trygghet å være flere sammen. Når en går eller padler alene, er en veldig årvåken, forsiktig og oppmerksom på omgivelsene. Det er kanskje noen av de positive sidene ved å være alene som Nouwen tenker på.

    Et av sitatene av Nouwen om å være alene har relevans for værekraft som du skriver mye om, Lars. ‘In solitude we become aware that our worth is not the same as our usefulness.’

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.