Om avhengighet – “Hungry ghost”

De siste månedene har jeg lest klassikeren “In the Realm of Hungry Ghosts – Close Encounters with Addiction” av Gabor Maté. Her er noen sitater og betraktninger.

Glød og avhengighet kan ligne på hverandre, men på s. 110 beskriver Maté forskjellen:

Passion gives and enriches; addiction is a thief. Passion is a source of truth and enlightenment; addictive behaviours lead you into darkness. You´re more alive when you are passionate, and you triumph whether or not you attain your goal. But an addiction requires a specific outcome that feeds the ego; without that outcome, the ego feels empty and deprived. A consuming passion that you are helpless to resist, no matter what the consequences, is an addiction.

Addiction is centrifugal. It sucks energy from you, creating a vacuum of intertia. A passion energizes you and enriches your relationships. It empowers you and gives strength to others. Passion creates; addiction consumes – first the self and then the others within its orbit.

Gabor Maté

Om stress og avhengighet på s. 198:

… Addiction is a deeply ingrained response to stress, an attempt to cope with it through self-soothing. Maladaptive in the long term, it is highly effective in the short term.

Gabor Maté

Maté mener at avhengighet ikke er genetiske bestemt (absolutt), og at bruk at rusgifter påvirker de samme delene av hjernen som andre deler av livet vårt påvirker. På s. 150 skriver han:

There is no addiction centre in the brain, no circuits designated strictly for addictive purposes. The brain systems involved in addiction are among the key organizers and motivators of human emotional life and behaviour; hence, addiction´s powerful hold on human beings.

Gabor Maté

Bruk av forskjellige stoffer er også koblet sammen med forskjellige sannsynligheter for bruk av andre stoffer. Dette omtaler han bl.a. på s. 214:

… Substance addictions are often linked to one another, and chronic substance users are highly likely to have more than one drug habit: for example, the majority of cocaine addicts also have, or have had, active alcohol addiction. In turn, about 70 per cent of alcoholics are heavy smokers, compared to only 10 percent of the general population.

Gabor Maté

Dopamin er en viktig kilde til avhengighet, og på s. 145 skriver han om hvordan naturlige og tilførte kilder til dopaminutskillelse står i forhold til hverandre:

Activities such as eating or sexual contact also promote the presence of dopamin in the synaptic space. … food seeking can increas brain dopamine levels in som key brain centres by 50 percent. Sexual arousal will do so by a factor of 100 per cent, as will nicotine and alcohol. But none of these can compete with cocaine, which more than triples dopamine levels. Yet cocaine is a miser compared with crystal meth, or “speed”, whose dopamine-enhancing effect is an astounding 1200 per cent. … the drugd´s effect as an “orgasm without sex”.

Gabor Maté

4-trinns-programmet + 1

I kapittel 31 på s. 353 introduserer han sitt “alternative” 12-trinnsprogram, som henter mye inspirasjon fra AA.

De fire trinnene er + det siste er:

  • Step 1: Re-label
  • Step 2: Re-attribute
  • Step 3: Re-focus
  • Step 4: Re-value
  • Step 5: Re-create

Jeg skal få skrevet litt mer om disse, da jeg også har lyst til å teste dette ut i eget liv. Vi har alle våre avhengigheter…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Livsmestring. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.