EKKO – utvider horisonten

Jeg fikk boka “Ekko – et essay om algoritmer og begjør” av Lena Lindgren av en kompis. For en bok! Den har virkelig utvidet horisonten min! En klokkeklar sekser på terningen! Noen smakebiter:

Det informasjonen konsumerer, er oppmerksomheten til sine mottagere. Derved vil en overflod av informasjon, skape en fattigdom på oppmerksomhet.

Herbert Simon i boka Ekko (s. 70)

Jeg har mer og mer begynt å se på sanseapparatet vårt som en naturressurs i seg selv. Vi kommer alle ut av mors liv med et naturlig overflødighetshorn av instinkter. Å motsette seg oppmerksomhetsøkonomien kan betraktes som en variant av naturvern.
Å frigjøre den menneskelige oppmerksomheten er den viktigste moralske og politiske kampen i vår tid, sier James Williams, teknologifilosofen. Vår oppmerksomhet ligger til grunn for allke andre kamper, nå når kloden koker, dyrene dør og 1-prosenten trekker stigen oppå etter seg. Når vi betaler tek-selskapene med vår oppmerksomhet, betaler vi med fremtiden.

Lena Lindgren, Ekko (s. 180)

Dette er utrolig spot on, og koblingen mellom oppmerksomhet og naturvern er god. Begge er blitt knapphetsgoder i vår tid.

Lind Lindgren fortsetter:

Når vi snakker om oppmerksomhet, tenker vi som oftest på øynene, ørene og hjernen. Men ifølge språket vårt sitter oppmerksomheten også i hjertet. Det engelske ordet attention kommer av fransk, som også kan bety å strekke seg mot noe, å pleie noe. Vårt norske ord er avledet av tysk: aufmerksamkeit, et ord som også kan bety omsorg.
Hjernen og hjertet. Oppmerksomheten vår er det viktigste vi har og det viktigste vi kan gi, fordi den lang på vei er oss.

Lena Lindgren, Ekko (s. 180)

Boka anbefales på det sterkeste!

Lindgren, Lena (2021) EKKO – Et essay om algoritmer og begjør
Lena Lindgren

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Livsmestring, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.