Pengemengde og inflasjon

Jeg er en person som undrer meg. I det siste har jeg undret meg mye over at det ikke blir inflasjon samtidig som pengemengden øker. I tillegg er renta rekordlav, og har i noen land vært negativ. Alt dette strider mot mainstream økonomisk teori. Jeg finner ikke noen gode svar, og i denne bloggposten vil jeg ta utgangspunkt i en e-post jeg sendte til Norges Bank 12. november som de fremdeles ikke har svart på.

Her er e-posten jeg sendte Norges Bank 12. november 2021

Mitt navn er Lars Verket, og jeg er nysgjerrig. Jeg er også utdannet i sosialøkonomi med hovedfag i 1995, og på den tiden var det opplest og vedtatt at når pengemengden økte ville inflasjonen stige. Så ser ikke ut til å skje lenger.

I statistikken over pengemengden hos dere ser jeg at M1 går ned, mens M2 og M3 dobles på 10 år. I USA og EU er det vel (minst) tilsvarende tendenser. Realøkonomien vokser jo ikke så fort, og når prisene ikke stiger lurer jeg på hvor pengene blir av?

I Norge har vi jo også SPU som spytter ganske mye penger inn i økonomien. 50mrd i 2008 (finanskriseåret), og over 400mrd i år (covid-året, men det har jo steget jevnt og trutt). Dette ble det jo også argumentert med at skulle øke prisene.

Jeg kom over en bok om «Modern Monetary Theory» der det argumenteres for å trykke penger helt til inflasjonen begynner å stige, og så sette inn tiltak. Jeg har skjønt at dette er en ganske omstridt teori. Samtidig er det ikke så lenge siden Greenspan satt og sa at han ikke skjønte en pøkk i en høring over i USA.

Min hypotese er at finansøkonomien nå blir mer og mer frikoblet realøkonomien, og at pengene forsvinner inn der i stadig nye finansielle produkter som ikke krever en motsats i realøkonomien.

Så til spørsmålene: Er denne hypotesen helt på trynet? Kan du/dere peke meg til artikler/bøker som gjør at jeg kan forstå dette bedre?

Noen ganger drømmer jeg om å få lunsje med Tangen, men jeg er takknemlig for alle innspill!

Lave renter har jo i tillegg ført til at gjelden har økt betraktelig, og det skulle vel også ha samme innvirkning som økt pengemengde?

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

4 svar til Pengemengde og inflasjon

 1. Lars sier:

  Da har jeg purret Norges Bank – 6.12.2021.

 2. Lars sier:

  Da gikk det kjempefort gitt. Blogg, twitter og e-post altså:

  Det kan virke som denne henvendelsen har falt mellom noen stoler her hos oss. Det beklager vi.

  Som du skriver, er du ikke den eneste som grubler på sammenhengen mellom pengemengde og inflasjon, særlig i lys av de siste årenes ekstraordinære pengepolitiske tiltak i mange land. Norges Bank grubler også på spørsmål som dette, men ettersom vi har en særegen rolle i det norske finansielle systemet er det viktig at våre analyser tilflyter alle på likt. Derfor er vår kommunikasjon om disse tingene forbeholdt våre offisielle rapporter og taler. Særlig de pengepolitiske rapportene er jo relevant her, hvor både utsiktene for inflasjonen og effekten av finanspolitikken omtales.

  Andre sentralbanker har også omtale av disse problemstillingene i sine publikasjoner, og da særlig de som har vært aktive med såkalte kvantitative lettelser. Blant de toneangivende sentralbankene i så måte er Bank of England, US Federal Reserve og ECB.

  —————–

  Vet ikke om jeg ble så veldig mye klokere, men tolker de slik at det er flere som undrer seg….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.