Heroinargumentet

I ukens Morgenbladet (nr 44 – 2021) har Espen Søby en anmeldelse av boken til Helge Ryggvik. Avslutningen på denne anmeldelsen fortjener evig liv!

Heroinargumentet
Siden fremtiden for petroleumsutvinningen på kontinentalsokkelen står høyt på den politiske dagsordenen, er spørsmålet om hvor “ren” denne virksomheten er tilsynelatende avgjørende. Det er derfor fristende å foreta et tankeeksperiment i forlengelsen av Ryggviks kritikk av Rystad Energy, fordi selskapets analyser ofte benyttes som premissleverandør av myndighetene.
De fleste er enige i at all heroin er skadelig og at produksjon av stoffet derfor bør opphøre. Min heroin er imidlertid den reneste og påfører brukeren færre skader enn annen heroin og annet stoff. Slutter jeg å selge, vil det føre til at flere blir skadet av urent stoff. Jeg bør derfor være den siste som slutter å produsere og distribuere heroin. Legg til at min produksjon av rent heroin bør fortsette også fordi produksjonskunnskapen kan benyttes for å lage noe som opphever heroinens skadevirkninger.
Disse argumentene svarer til dem som brukes for å rettferdiggjøre fortsatt full fart i leting etter olje og gass på hele den norske kontinentalsokkelen. Det er et empirisk spørsmål om norsk olje og gass er den reneste. Ryggvik hevder i På kanten at slev om oljen fra norsk sokkel er lett og inneholder lite svovel, så finnes det olje fra oljeprovinser som er enda lettere og som inneholder enda mindre svovel, så den siste oljen bør ikke være norsk.

Espen Søbye (s. 50 i Morgenbladet 44/2021)

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.