Om kajakk i 1937

Oslofjorden Friluftsråd la ut en artikkel fra Aftenposten på FB om kajakkpadling. Den er fra 1937 og er skrevet av Willem Eckhoff. Mye av den står seg godt i dag også!

Om enn vår fartskrevende tid gjør det umulig å benytte kajakken i det daglige liv, så benytt kajakken i fritiden og man vil få sine gleder øket flerfoldig.

Willem Eckhoff, Aftenposten 10. juli 1937
Arkivfoto.

EN FRISK SPORT
– Norge byr kajakkroerne alle muligheter


Kajakksporten har hatt en enestående fremgang i Norge i de senere år. For 6 år siden begynte en liten klikk på 5 -6 gutter. Tegninger rekvireres fra foregangslandet Sverige, og tidlig på våren sjøsattes 5 smekre kajakker under spent forventning, efter iherdig bygging hele vinteren. Det var grunnstammen til flåte av kajakker som nu finnes i Norge. Padlerenes antall blev mangedoblet hvert år, og nu gror kajakklubbene op som paddehatter rundt om i hele landet.

Det kan være av interesse å belyse årsakene til den popularitet kajakksporten har fått.

Først og fremst er kajakksporten en frisk og herlig sport, og uavhengig som den er av bestemte baner og tekniske finesser og som få andre sportsgrener i kontakt med naturen, tiltaler den de fleste friluftsmennesker. Den byr dessuten på felter som gjør den populær blandt mange forskjellige innstillede mennesker med forskjellig syn på sport og idrett.

Den er til fryd og glede for de badeintereserte som med en kajakk skaffer sig den lettvinteste og billigste adkomst til sommerens paradise, uavhengig av busser, trikker og andre kommunikasjonsmidler.

Videre treffer kajakksporten konkurransemannen i hjertet. En ideell form for konkurranse, som nettop utvikler de deler av kroppen som i de fleste andre sportsgrener ligger tilbake, og som hos kontorfolk og andre bymennesker nærmest fører en hensyknende tilværelse. Arm-, rygg- og mavemuskler blir ypperlig utviklet. Benmosjon får man ellers rikelig nok av, når man går eller sykler til og fra klubbhuset og ellers benytter høst og vinter til turer i skog og mark.

For turentusiasten byr imidlertid kajakksporten på de største gleder og fordeler. Ikke nogen annen sportsgren føler man sig friere og mere uavhengig av verdens jag enn når man padler på langtur i kajakk. Dens store fordeler på dette området er iøinefallende. Like glimrende i uvær og sjø som behagelig og lett fremdrevende i smult vann. Stillingen i en kajakk er fri og behagelig. På en god pute sitter man meget bekvemt og man sitter med ansiktet vendt den riktige vei, i motsetning til i alle andre rofarkoster, hvor man er henvist til å vri nakken og kroppen av sig for å kunne se i fartsretningen. I en kajakk ser man fremover mot nye idylliske steder. Kajakken har dessuten den fordel at den går overalt hvor der finnes ½ fot vann. Små sund og viker rundt om vår herlig kyst som er stengt for tur-entusiaster med andre fremkomstmidler, ligger åpen for kajakkroeren.

For dem som elsker fart og spenning har også kajakksporten sitt felt. Intet er som å suse med vind og sjø i en kajakk, ake på mektige sjøer, kjenne naturens kraft leke med de smekre farkoster og allikevel kunne føle sig helt sikker. I toppfart i bil eller motorbåt, ja selv neppe i utforrenn på ski, kan man opnå den samme fartsglede og spenning som når en veldig sjø løfter kajakken og pløies til side av padlerens kropp.

Vårt land er som skapt for kajakksport med sin herlige skjærgård og sine dype fjorder. Den veksling som opstår mellem åpent hav og smult vann er nettop noget for kajakkpadleren. Her er kajakken den overlegne farkost, sikrere og tryggere enn nogen annen, behageligere og morsommere enn de fleste. Om enn vår fartskrevende tid gjør det umulig å benytte kajakken i det daglige liv, så benytt kajakken i fritiden og man vil få sine gleder øket flerfoldig.

Willem Eckhoff, Aftenposten 10. juli 1937

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Padling. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.