13.7 Bystranda – Bragdøya

Her finner du dagbok fra en kortreist vandreferie langs den vakre og mangfoldige kystlinjen i Kristiansand. Utgangspunktet er dugnadsarbeidet: «Forslag til kyststi i Kristiansand» som ble utarbeidet første halvår 2021.

Cruisebåt speiler seg i kulturhuset Kilden. Kyststien går foran Kilden. Foto: Lars Verket (2021)

Starter opp igjen fra Bystranda før 08, og stranda er helt nyryddet/planert ut. Parkvesenet gjør en fantastisk jobb med friområdene i byen, og kyststiprosjektet søker å binde disse perlene sammen på en “snor”. Da jeg passerer gjestehavna kommer jeg i prat med han som driver havna, og sprø om han kan henge opp en QR-kode til gjestene i havna. Vet ikke om det ble gjort, men han virket velvillig. QR-koden går til kartet over den uoffisielle kyststien i Kristiansand: http://kristiansand.kyststi.no/

Over på Odderøya blir det mer sti, og da jeg passerer Kolerakirkegården legger jeg merke til flere telt i området. Nå er klokka over 09, så etter den lokale forskriften skulle de vært tatt ned. Men, det er ikke noe trøkk av badegjester akkurat. Foran et av teltene er det ikke ryddet opp etter kvelden, men det må jo være lov å håpe at de gjør det. Ellers var det ryddig og fint i området.

Etter Vaktmannsboligen kom jeg i prat med en mann på en benk. Han er på øya daglig forteller han, og har til og med tjenestegjort på øya! Han synes prosjektet med å gå hele strekningen fra Hamresanden til Høllen høres sprekt ut, og ønsker lykke til. Kjenner det gir energi å møte på positive mennesker underveis, og går videre til Odderøya fyr. Det er alltid fint å se igjen fyret, selv om det også er litt blandet. Jeg skulle ønske det var mer tilgjengelig for allmennheten. Det er tross alt Agder fylkeskommune som eier fyret.

Kyststien går på stiden i bildet frem til Odderøya fyr, og så opp fyrbakken. Foto: Lars Verket (2021)

Etterhvert kommer stien ned i Kanalbyen, og jeg velger ytterste trasé som er mulig denne dagen. Her er det stadig endringer. Så gjennom Fiskebrygga, og Havnegata opp til Samsen. Fra Samsen er det stigning opp til utsiktspunktet Dueknipen. I begynnelsen er det asfalt, men siste strekningen er grussti og skogssti. Alternativt er det selvsagt mulig å fortsette langs Vesterveien på sykkelsti, men da går du glipp av en fantastisk utsikt over byen.

Utsikt fra Dueknipen. Foto: Lars Verket (2021)

Helt på toppen står det en benk, men denne er ofte opptatt. Det var den også denne dagen, så jeg setter meg på en fjellhylle nedenfor og nyter utsikten. Her kommer jeg i prat med en mann som også har tatt bilder fra toppen. Han var imponert over utsikten. Da benken er ledig tar jeg noen bilder fra toppen, og går nedover mot Vesterveien. Underveis passeres en benke med flott utsikt. Stien ned til Vesterveien er en idyll, og det er litt av en overgang å krysse over 4-feltsvei i bunnen av bakken. Her er det en Statoil-stasjon hvis du trenger påfyll.

Så blir det traving på asfaltert gang- og sykkelvei bort til Myren gård. I dette området er det lagt ned noen milliarder i infrastruktur. Etter Hennig Olsen sin Isfabrikk kan du komme helt ned til vannet, og det er deilig med et annet lydrom igjen. Myren gård er en fantastisk perle, og det er også mulig å komme helt ned til vannet i dette området. Deretter følger boligene på Fiskåtangen, et boligfelt fra den gang det var store eneboliger.

Gjennom hagen til Myren gård. Foto: Lars Verket (2021)

Ytterst på Fiskåtangen er det et lite friområde med sandstrand, men jeg går forbi det i dag. Er gira på å få i meg middag i Vågsbygd før jeg tar ferga ut til Bragdøya kl 14. Mellom Fiskåtangen og Vågsbygd er det overraskende nok en nærskog med fin sti. Denne kommer ut mellom to industriområder, og du kan holde god avstand til Vågsbygdveien og ned til Lumber. I dag er det viktigste å få i seg middag. Hadde drømt om sushi, men den åpnet ikke før 14. Så da ble det pizza, og det var helt greit det også. Selv om det ble andre dag på rad med samme middag.

Jeg kjøpte også litt mat med meg ut til Bragdøya på Coop Extra før jeg gikk ned til Lumber og fergeavgang. Blant annet en potetgullpose (mer om denne senere). Det ble en halvtimes venting på ferga, og det var godt med en middagshvil i skråningen på fergeleie.

Fergetur fra Lumber til Bragdøya. Foto: Lars Verket (2021)

Ombord i ferga er det på igjen med munnbind. Som medlem av Bragdøya Kystlag får jeg fergeturen helt gratis. Det er ikke langt over, og så kan jeg begynne å gå igjen. Men, selvsagt treffer jeg noen jeg kjenner på kaféen til Bragdøya Kystlag, så da blir det en prat før jeg går i gang med vandringen her ute på øyene. Det er nemlig laget bro over til Langøya, og helt i sydøst på Langøya går det en tynn landtarm over til Ragnhildsholmen. Så denne ettermiddagen er planen å gå rundt alle tre øyene. Eller bare nesten, fordi første båt går 08.40, så jeg har tid til å gå litt morgenen etter også.

Det er litt tungt i starten, men jeg går bare saktere. Stien på Langøya er ganske ny, og litt utydelig på østsiden. Tar av meg sekken, og går uten den rundt Ragnhildsholmen. På vei tilbake langs vestsiden av Langøya traff jeg en dansk familie. De var helt overbegeistret for Bragdøya, og fortalte at de hadde fått låne robåt billig. Nå var de på jakt etter et sted å sette opp lavvo. Da hadde de jo på en måte truffet rett mann, så jeg ga de flere tips til hvor de kunne tilbringe natten.

Fantastisk sti i furulandskapet på Odderøya. Foto: Lars Verket (2021)

Etter å ha passer brua over til Bragdøya igjen fortsetter stien i et fantastisk furulandskap. Her er det bare helt utrolig flott, og veldig mange steder som egner seg godt for telt og hengekøye. Etterhvert går blå løype over i rød, og jeg følger denne helt syd på øya. På vei nordover igjen korter jeg inn litt. De uoff. stien følger svaberg et stykke på vei til Paradisbukta. Etter å ha passert denne bukta finner jeg et sted nesten helt nede ved vannet.

Her er det parfekt med hengekøye, og jeg tar et bad før jeg rigger meg til. Så blir det kveldsmat med eple, nøtter og litt chips, før jeg leser litt i køya (“Mot naturen” av Espedal). Det er under dette måltidet at ei måke klarer å snappe chipsposen, så det ble ikke mye næring fra den… Men, det er ikke så farlig. Kvelden blir stille og fin, og jeg har god utsikt over til Andøya som jeg skal gå rundt dagen etter.

Hengekøye og tarp mot sola rett nord av Paradisbukta på Bragdøya. Foto: Lars Verket (2021)

FAKTA DAG 2:
Distanse: 22,77
Matutgifter: 262,10-
Andre utgifter: 0,- (Båtbillett til Bragdøya koster 50,- men jeg er medlem av Bragdøya Kystlag og kjører gratis.)
Menneskemøter (pratet med utenom handel): 5

Jeg gikk dette forslaget til Kyststi fra Hamresanden – Høllen fra den 12.-16. juli i 2021, og dagboken ble skrevet ut i august og publisert på rett dato her i bloggen. Hvis du vil se bilder fra turen (mobil og kamera), så ligger de i galleriet: Kortreist ferie 2021 (311 stk)
Du kan lese mer om dugnadsprosjekt om kyststi i Kristiansand her: www.kyststi.no

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok, Livsmestring, Samfunn og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til 13.7 Bystranda – Bragdøya

  1. Tilbaketråkk: Dagbok fra kortreist ferie – Kyststi.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.