Månelanding

I går leste jeg boken til Mariana Mazzucato med tittelen “En ny økonomi – hvordan månelandingen inspirerer til å endre kapitalismen“. Her er noen inntrykk.

Boka har stått på leselista siden jeg fant en referanse i Morgenbladet. Nå er den i tillegg kommet på norsk, så da var det fort gjort. Selv om kanskje oversettelsen gjør boka “smalere” enn den er ment. Hun skriver om “oppdrag”, og det aner meg at det engelske uttrykket som er bruk er “mission”. Det har litt mer passion over seg enn oppdrag.

Mariana argumenterer for at det offentlige må være mye mer offensive, og at New Public Management og desslike ikke er bra for samfunn. Vi trenger å jobbe mot FELLES mål, ikke bare profitt (i det private) og rydde opp (det offentlige).

Boka er lettlest, og knaggen med månelandingen fungerer godt som eksempel. Hun skriver at en må huske på at dette skjedde under den kalde krigen, og det grønne skiftet får ikke helt samme kontekst. Kostnadene til Apollo-programmet (månelandingen) blir stadig fremhevet, men så på s. 122 er det en grafe der vi får se at “Krigene i Irak og Afghanistan” kostet nesten 20x så mye…

Hun får også svært godt frem alle ting som er spin-off fra dette prosjektet. Ting vi tar helt for gitt i dag. Alt fra IT, ernæring, isolasjon osv. Store oppdrag (mission) gir mange spinoff, og selv om dette var et dyrt prosjekt – så ga det veldig mye tilbake også. Det kan en sikkert hevde når det gjelder utgifter til krigene også, men det er mye mer destruktivt i utgangspunktet.

Når det gjelder hva oppdragene sakl bestå i, så bruker hun en enkel modell med en overskift – konkretisering – hvilke sektorer som rammes – og til slutt prosjekter som settes i gang. Dette kaller hun et oppdragskart.

Så er det masse buzzwords med dynamiske organisasjoner, tversektorielt samarbeid osv. Jeg tror hun er inne på mye her, men savner litt mer hands-on. Eksempelet med Apollo er genialt, men det blir ikke like konkret når hun tar for seg fx det grønne skiftet. Nå er jo dette pågående, men likevel.

En del av de deskriptive avsnittene er virkelig gode, men skal du lese EN bok om hva slags endringer vi trenger i økonomien, så anbefales fortsatt Kate Raworth sin Doughnut Economics.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.