Økosorg

Det skjer utrolig mye på Odderøya om dagen. De siste årene har Kanalbyen sprengt seg innover øya. Ikke så mange kvadratmeter, men uhorvelig mange kubikkmeter… Jeg tror veldig få var klar over at det var planen. Og nå er det et rekkefølgekrav at det skal lages park på den gamle “Peisestuen“. I kartet som ble hengt opp står det at “lysning i skogen skal ryddes og klippes“. I praksis ser dette slik ut:

22.5.2021: Lysning i skogen som “ryddes og klippes”. Her er det flyttet mye masse, og jeg er spent på underlaget. Det opparbeides også vei rundt, og jeg håper virkelig ikke at det blir mer asfalt her nå…

Fædrelandsvennen har skrevet om den nye parken, og da de la den ut på Facebook fikk de heldigvis noen kommentarer som gir håp. Det er ikke bare meg…

På nettsidene til Kanalbyen finner vi følgende omtale av Peisestuen:

Kanalbyen utvikler en park for alle, med lekeapparater, sandkasser, fotballbane og turstier. Området ble kalt Peisestuen i gamle dager, og navnet er hentet frem fra glemselen. Gjenbruk av gamle elementer blir viktig, og dagens terrengformasjoner vil utnyttes for å bevare naturen. Nye, morsomme aktiviteter vil komme til – som en lang sklie og zipline. Dette blir en perfekt plass for piknik i flotte amfier og sitteområder. Ut fra Peisestuen vil skogsvei og stier føre til flotte utsiktspunkter, og parken vil være til glede for beboere i Kanalbyen og hele byens befolkning.

Kilde: Kanalbyen

Oppdatering 12. aug 2021: Parken begynner å ta form, og jammen er det. ikke lett å få det til å stemme med avsnittet over….

Trykk på bildet for større versjon. Dronebilde 12.8.21

(Tilbake til opprinnelig innlegg)
Også er det jo mye på øya som er gammelt og trenger fornyelse. Så også vann- og kloakkrør. Derfor har det siste året blitt gravet “en grøft” for å legge nye rør. Denne er opptil 20m bred og over 2 meter dyp. Noen steder går den også ut av eksisterende rørgate slik at det må sprenges:

Vår tids grøfter er ikke så gamle grøfter… Jeg gremmes. Nennsomhet. Varsomhet. Naturfølsomhet!!!

Hvis du orker flere bilder fra vakre Odderøya, så ligger det i galleriet “Odderøya utvikling” (noen av bildene er fra 2016, men de fleste er fra denne uka).

OPPDATERING 29.5: Etter å ha gått fra Langenes til Høllen i går er det også på sin plass å trekke frem boligbyggingen der. Snakk om å “bo i flott sørlandslandskap”. Området sprenges flatt (slik som på Dvergsnes), og boligene legges tett inntil en veg som blir mer og mer trafikkert (men har sykkelsti). Jeg tenkte på dette mens jeg gikk her. En gang- og sykkelsti langs en vei sidestiller de tre trafikantgruppene, men i alle fall gående og til en viss grad syklende har helt andre opplevelseskvaliteter enn bilende. For det første er vi under åpen himmel, og for det andre er tempoet helt annerledes. Å gå på asfalt over tid er heller ikke bra. Tenk om en kunne gjort en innsats for å ta vare på opplevelseskvalitetene i landskapet, og ikke bare utsikten?

Nybygging av boliger i vakkert sørlandslandskap…. Foto: Lars Verket på Langenes 28.5.2021.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok, Samfunn og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.