The Deficit Myth

På norsk ville kanskje boka blitt hentende “Underskuddsmyten“? Stephanie Kelton er et nytt navn for meg, og det gleder meg at økonomifaget blir utfordret. Ekstra gøy er det at kvinnene står for denne utfordringen. I denne boka har jeg fått litt nærmere kjennskap til hva “Modern Monetary Theory (MMT)” er, og kanskje er jeg blitt litt klokere? Enkelt forklart går det ut på at en suveren stat med egen valuta har kontroll over pengemengde. En stat vil altså aldri gå tom for penger, slik et firma eller en husholdning gjør. Dette har jeg aldri stilt spørsmål ved, da jeg alltid har antatt at inflasjonen vil ta fart hvis dette gjøres. Nå er det jo snarere motsatt – at vi har ledige ressurser, og inflasjonen er lav.

I boka er det nok av ting jeg ikke skjønner også, men jeg er veldig gira på å lese mer om MMT. Noen av løsningene ligner litt på borgerlønn, men tankegangen er en annen. I Norge har vi jo i noen år pumpet inn masse oljepenger, og rent teknisk blir jo det nesten det samme som å trykke de. Både USA og EU har gjennomført store “kvantitative lettelser“, noe som er nytale for pengetrykking. Dette har jo ikke ført til økende inflasjon.

Jeg skal se om jeg kan finne noen bokomtaler av denne boka etterhvert. Spesielt interesse har jeg for om Kate Raworth (Doughnut Economics) har skrevet noe om den.

Inntil da vil jeg legge igjen et avsnitt her i bloggen som gjorde inntrykk (s. 227):

… It the hourly pay rate has followed the same growth trend as productivity from 1973 to 2014, there would have been no rise in income inequality during that period.
Where has all that increased productivity gone? It was skimmed off at the top. Back in 1950, the average S&P 500 CEO made 20 times as much as the average worker. By 2017, the average CEO at an S&P 500 corporation was making 361 times as much as the average worker. Since 1980, the global 1 percent has captured twice as much growth as the bottom 50 percent. Twenty-five people have as much wealth as 56 percent of the country´s population. Just three people – Bill Gates, Jeff Bezons, and Warren Buffet – own more wealth then the bottom half of americans, some 160 million people.

Stephanie Kelton

Kelton, Stephanie (2020) The Deficit Myth. Modern Monetary Theory and How to Build a Better Economy
John Murray

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.