Erik Dammanns essens

I forbindelse med Dammanns 90-årsdag i mai har Folkevett en lengre reportasje i Folkevett nr 1-2021. Her sammenfattes essensen i hans budskap gjennom flere tiår på denne måten:

Hvis vi som allerede lever i overflod skal ha ytterligere rikdomsvekst som mål, vil vi ikke bare ta livsgrunnlaget fra verdens fattigste, vi vil også ødelegge den planeten som skal livnære oss alle. Og til syvende og sist vil vi også ødelegge oss selv, vår livsglede og vår medmenneskelighet.

Erik Dammann
(fra etterordet i nyutgivelsen av “Framtiden i våre hender“)
Arkivfoto – Lars Verket.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til Erik Dammanns essens

 1. Jeg begynner kommentaren med å skrive om et tidligere innlegg som jeg så kobler mot dette om Erik Dammann.

  I oktober 2020 leste jeg godt innlegget på homoludens om Grønn vekst, der Lars ga et meget godt sammendrag av boken til Per Espen Stoknes med samme navn. Jeg kommenterte det med å linke til et innlegg som Stoknes skrev på Energi & Klima i mai 2019. For to uker siden ble jeg ferdig med å lese boken til Stoknes. Han har en nesten utrolig bakgrunn, både mht. erfaring og utdanning. Og han har vyer om utviklingen fremover. Det er flott at MDG i han har en politiker som ønsker å lede.

  Men jeg ble ikke helt overbevist av boken til Stoknes. Jeg må ta forbehold om at jeg ikke fikk med meg alt, selv om jeg prøvde å lese boken godt.

  Stoknes velger å bruke BNP, brutto nasjonalprodukt, som mål på verdiskaping begrunnet med at vi ikke har et bedre alternativ. Begrunnelsen er sikkert riktig, men den forhindrer ikke at BNP har veldig store svakheter som måleenhet brukt i ligninger for grønn vekst. Mye som er direkte skadelig, øker BNP. Og firmaer med ublud fortjeneste øker BNP mer enn firmaer med moderat fortjeneste. Og frivillig arbeid øker ikke BNP i det hele tatt.

  Jeg så heller ikke at Stoknes tok klare standpunkt når en grå aktivitet umulig kan gjøres grønn. Jeg tenker først og fremst på fly-reiser for ferie eller andre unødvendige formål. Det er, og vil i overskuelig fremtid være, en så grå aktivitet at vi helt må slutte med det. Det er sikkert mange andre eksempler. Slik jeg forstår Stoknes begrunner han sin reservasjon mot klare standpunkt i slike saker med at det i et demokrati er umulig å ha for upopulære standpunkter. Sikkert riktig for store partier som AP og Høyre, men kanskje ikke for et lite parti som MDG.

  Jeg oppfatter Erik Dammann og Framtiden i våre hender (FIVH) som mer vekst-kritiske enn Stoknes. Mens jeg leste boken til Stoknes savnet jeg en diskusjon mellom han og en som er mer kritisk til vekst generelt, og som dessuten mener at noe må vi stoppe med, uansett hvor upopulært det standpunktet måtte være.

  Jeg får ikke lest Folkevett nr 1-2021 som Lars siterer fra. Men i siste Folkevett fra 2020 diskuterer Christoffer Ringnes Klyve fra FIVH boken til Stoknes, se https://www.framtiden.no/bladarkiv-pdf/2020/891-fivh-magasin-nr-3-2020/file.html . I begynnelsen skriver han ‘De senere årene har vi som organisasjon jobbet mer med konkrete politiske endringer enn med begrepet «vekst», selv om vekstkritikken fortsatt er en viktig bunnplanke i verdigrunnlaget.’ I avslutningen skriver han: ‘Mitt stalltips er at Stoknes’ «Grønn vekst» neppe vil være noe punktum for debatten om grønn vekst slik han definerer det, vil være mulig innenfor dagens økonomiske system eller ikke.’ Det er en interessant debatt. Jeg vet ikke hva som er mulig. Men magefølelsen min heller mer mot bunnplanken i verdigrunnlaget til FIVH enn mot vekst-optimismen til Stoknes. Igjen med forbehold om at jeg ikke fikk med meg alt i boken hans, selv om jeg prøvde å lese den godt.

 2. Lars sier:

  Takk for nok en grundig kommentar Hans Petter – jeg ser alltid ting litt klarere etter dine kommentarer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.