Språk, mann og kvinne

Etter at lensmann og fylkesmann er blitt historie, har det vært noen drypp av engasjement på #SoMe. Jeg har lagt inn en her som jeg synes var beskrivende for hvor intrikat dette kan være hvis en går grundig til verks.

Her er teksten (opphav ukjent):

Jeg er fornærmet og tror jeg trenger en likemann… Når en lensmann ikke lengre kan være en lensmann, så kan vel ikke en kvinne være altmuligmann eller handyman heller. Eller ankermann som sistemann på et stafettlag. Er hun ikke førstemann over mål, kan hun heller ikke komme inn som andremann osv… Vi kan kjøpe firemannsbolig og tremannstelt, men det som er allemannseie tilhører alle. Uansett kjønn egentlig… På arbeidsplassen setter man ofte opp en bemanningsliste, for å unngå overbemanning eller underbemanning. Noen ganger blir det bemanningskriser, uansett om noen blir fornærmet for det. Døgnbemanning benyttes jo flere steder… Dette må nå opphøre… En kriminell bakmann, voldsmann eller de som overmanner andre, er av ordlyden like forutinntatt som en lensmann, brannmann eller fylkesmann, dog ikke like viktig å skille. Enkelte bedriver villmannskjøring, mens noen bikkjer faktisk er mannevonde. Kanskje værst er rasen som kalles Dobermann… Snømannen bør jo fra nå av ha gulrota en helt annen plass enn i trynet, for om det ikke kommer helt tydelig frem hva du legger i snømann, kan Kari få astmaanfall i eggstokkene… Snøkvinnen Kalle blir vanskelig å forklare for barna, mens snøperson blir mere som det skjerfet du MÅTTE strikke i tegning-form og farge. Kjentmannsprøver blir vanskelige nå fremover, men busemenn forsvinner heldigvis helt. Mannen på månen har vært der en mannsalder, eller veldig lenge om ikke annet. Og de som er født i vannmannen bør vurdere det kinesiske horoskopet istedenfor… Og hva med kjerringstøt…. Spellemannsprisen blir nå slått sammen med Melodi Grand Prix inntil videre. Så lenge det finnes dødmannsknapper, må det til enhver tid befinne seg en mann i båten… Eller….har vi misforstått noe..??

Facebook

Utfordringen er jo å finneplanken. Hvis en går fra Formannskap til Forkvinneskapet, så har en jo egentlig bare gått fra en grøft til en annen. En del av ordene ovenfor har jo ikke noe med menn å gjøre i det hele tatt. Hvis alle disse ordene fører til krenking fremover, så blir det jo snart umulig å føre en samtale. Språket er jo i utvikling, men de siste årene har dette gått veldig fort.

I padlemiljøet er nå eskimorulle forsvunnet, og grønlandsrulle erstattet. Eskimo er litt i samme kategori som neger. I for sommer lærte jeg at det ikke het farget eller svart heller, men melaninrik. Hvis vi forutsetter at folk skal opp på et slikt nivå for å unngå å støte noen – så tenker jeg den offentlig samtale etterhvert blir ganske innsnevret. Det er jo selvsagt noen som er fornøyd med det, men spørsmålet er jo om samfunnet under ett gjør det?

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.