Vi er alle døgnfluer

Jeg lar meg stadig fascinere av bøkene til Irvin D. Yalom. Har nettopp fått 4 bøker til av ham, og startet med ovenstående. Her er noen avsnitt jeg ønsker å ta vare på.

Først til dette med diagnoser. Som livsstyrketrener synes jeg det ofte kan være begrensende, og jeg liker å tenke på et helt menneske – ikke bare bli snevret inn av en diagnose. Jeg er på fagspråket gira på salutogenese. Dette skriver Yalom også om i et avsnitt på s. 199:

I min. tid som leder for Stanfords avdeling for innlagte pasienter stolte jeg på diagnosene for å finne den riktige medikamentelle behandlingen for pasienter. Men i den psykiatriske praksisen min med mindre alvorlige syke pasienter har jeg gjennom de siste førti årene stort sett opplevd at den diagnostiske prosessen i det store og det hele er irrelevant, og jeg har kommet frem til at den virkelighetstilpasningen vi psykiatere må gjøre for å tilfredsstille kravene forsikringsselskapene stiller til presise diagnoser, er skadelig for både terapeut og pasient. I den diagnostiske prosedyren graver vi ikke frem noe grunnleggende fra naturen. Diagnostiske kategorier er oppfunnet og tilfeldige: De er et produkt av stemmer i komiteer og vil stadig underlegges omfattende revisjoner for hvert nytt tiår.

Han kommer også litt tilbake til dette i etterordet (s. 229)

… Jeg bekymrer meg for at vi taper hele mennesket av syne, og at den humanistiske holistiske tilnærmingen jeg brukte med disse ti pasientene (innholdet i boka – 10 caser) snart vil være en saga blott. Selv om forskning på effektiv psykoterapi gjentatte ganger viser at den mest verdifulle faktoren for en vellykket terapi er det terapeutiske forholdet, blir oppmerksomheten i utdannelsen eller spesialiseringen sjelden rettet mot hva dette består i, hvordan det skapes eller utvikler seg.

Til slutt et sitat fra Marcus Aurelius sin bok “Til meg selv” som er sentral i det siste caset (s. 226):

Beveg det så gjennom denne lille lommen av tid i harmoni med naturen og avslutt reisen din i tilfredshet, akkurat som en oliven faller av greinen når den er moden og velsigner naturen soms kapte den og takker treet som lot den gro.

Yalom, Irvin D. (2018) Vi er alle døgnfluer
Cappelen Damm (Forord av Finn Skårderud)

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Livsmestring og merket med . Bokmerk permalenken.

2 svar til Vi er alle døgnfluer

  1. Elin Hodøl sier:

    Jeg holder med deg i salutogenese-tenkningen. Og det går hånd i hånd med recoveryperspektivet. Hva er pasientens mål. Hvordan komme et skritt videre til et liv som er bedre, meningsfullt eller godt nok å leve. Hva fremmer helse. Vi trenger å supplere den medisinske modellen. Den er for smal! 🙂 Spennende med Yalom ♡

  2. Lars sier:

    Takk for tilbakemelding Elin!
    Jeg tror vi tenker veldig likt rundt mange av disse tingene, og veldig gøy med at vi liker Frankl begge to også! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.