Stille-retreat

Fra torsdag til søndag deltok jeg på en stille-retreat med Mindfulness Kristiansand. Det drives av Mari Aanensen, og hun hadde fått selskap av Michael de Vibe (Nærvær.no). Han er en av “nærværs-guruene” i Norge, og driver bl.a. nærvær.no. Her er de etter endt retreat utenfor Bringsvær leirskole:

640640Mari Aanensen fra Mindfulness Kristiansand og Michael de Vibe. Foto: Lars Verket

Dette blir en litt blanding av egne erfaringer/refleksjoner, og hva som faktisk skjedde av program under retreaten. Vi var 23 deltagere, og 5 av disse var også arrangører. Bringsvær leirskole ligger en snau times kjøring nord av Kristiansand, i naturskjønne omgivelser. Lørdag morgen fikk vi helt magisk morgenstemning, og jeg var på nærværs-tur med kamera:

Vannet nedenfor Bringsvær leirskole – fantastisk morgenstemning. Trykk på bildet for større versjon.
Foto: Lars Verket

Jeg startet retreaten med et bad i vannet nedenfor leirskolen, og det var deilig å gå inn i stillheten sammen med de andre torsdag kveld. I informasjonen som ble sendt ut på forhånd ble det anbefalt å være uten mobil, bok og skrivesaker under retreaten. Jeg har vært på en del stille retreater de siste 20 årene, og da har jeg ofte brukt mobil særdeles lite. Bok og skrivesaker har jeg derimot ikke lagt fra meg. Denne gangen skulle jeg prøve begge deler. Erfaringen finner du mot slutten.

Dagene startet 06:30 med sittende meditasjon i 30 min, etterfulgt av 60 min yoga. Så var det frokost, og så gikk det “slag i slag” med forskjellige typer meditasjon gjennom dagen. En halvtime var satt av til undervisning med Michael, og på slutten av dagen kunne vi skrive lapper med spørsmål til han – som han svarte på mellom 21:00 og 21:30. Og etter det var det natta.

Stille vann. Foto: Lars Verket

Undervisning fredag: Da snakket Michael om oppmerksomt nærvær. Om hvordan oppmerksomheten både kan være rettet og perifer (awareness/varhet). At den er nær (relasjonell) og handler om væren (nå).

Undervisning lørdag: Her var tematikken Covid 19, og hvordan det gir oss usikkerhet. Livet er jo usikkert, og vi kan aldri helt komme unna den. Hvordan romme den? Legge seg så nær som mulig ubehaget, uten at en går fullstendig opp idet.

Jeg hadde ikke så store forventninger til spørsmål/svar-rundene, men de var faktisk veldig interessante og mangfoldige. Lappen jeg husker best var ikke egentlig et spørsmål, men både en refleksjon, spørsmål og svar:

Hvis ikke nå, når da?

Deltager

Midt på dagen hadde vi en lengre lunsj (2,5 timer), og da passe jeg på å få meg en god tur ut i den flotte naturen. Bildene jeg tok da ligger her: Oppmerksomt nærvær. På fredag var det veldig tåke og regn, men det ble en tur til Ropstadknuten ad omveier. Likevel liten utsikt fra tårnet…

Tårnet på Ropstadknuten. Foto: Lars Verket

Lørdagen ble det en litt kortere tur andre veien. Det var ganske myrlendt, men flott terreng den veien også. Her la jeg inn et lite bad igjen.

640Myrete terreng på lørdag, med fine høstfarger i gresset. Foto: Lars Verket

Hvordan gikk det med savnet etter mobil, bok og skrivesaker. Mobil gikk overraskende fint, selv om jeg kan erindre noen tanker om hva som “hadde skjedd” i verden. Veldig mye av det kan jeg jo ikke gjøre noe med, og i alle fall ikke på 3-4 dager… Så det var egentlig mer en lettelse enn et savn. Sosiale media gikk det helt fint å leve uten, men der er jeg jo stort sett mer produsent enn konsument. Når det gjelder bøker var det atskillig verre. Særlig når jeg så folk lå på senga med bok, og jeg la meg til med pusten min. Synes likevel jeg fant en god hvile i det, men hadde nok blitt litt “vill i fletta” hvis det skulle vart veldig mange flere dager. Skrivesaker klarte jeg bare nesten å holde meg unna. Jeg tok en lapp tilhørende kassa “spørsmål til Michael”, og skrev ned navnet til et dikt han leste, og et par stikkord til den første forelesningen hans. Når jeg ser referatet over, så kunne jeg ønske at jeg hadde hatt med skrivesaker. Likevel har jeg tillit til at det jeg trengte er med…

64640Dråper på eikeblad. Foto: Lars Verket

Helt til slutt hadde Michael en kort undervisning om å dra hjem igjen. Hva kunne vi vente oss? Han fortalte at verken vi eller de der hjemme hadde endret seg, selv om jo alt endrer seg hele tiden. Jeg oppfattet han mer dit at vi ikke skulle ha for store forventninger om å ha blitt “guruer” disse dagene. Han sier selv også at han “trenger å trene nærvær for min egen skyld” fremdeles. Dette er ikke noe en blir utlært i…

Takk til Mindfulness Kristiansand for et særdeles profesjonelt arrangement med god gjennomføring. Mari og Michael er et dreamteam i de veiledede meditasjonene. Nedvin og Tina skapte åpenbaringer på kjøkkenet, og Kenneth (yoga) gjorde ting med kroppen min som jeg hadde stor glede av! TAKK!

Her har jeg ikke meditert for mye, men panorert kameraet vertikalt med litt lang lukker. Nesten malerisk.
Foto Lars Verket

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok, Livsmestring. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.