Walden to

Jeg ble svært inspirert da jeg leste “Walden” (eller Livet i skogene) av Henry David Thoreau. Tittelen “Walden to” ga derfor umiddelbart resonans, selv om jeg ikke koblet B.F. Skinner med en skjønnlitterær bok. Boka kom ut i 1948, og på norsk i 2018. Skinner er den kjente atferdspsykologen, og grunnla det som kalles “Den første bølgen” i psykologien.

I denne boka tegner han opp et idealsamfunn der alle er lykkelig – basert på noe som kalles “atferdsteknologi“. Jeg tenker jo at mennesket er organisk, og ikke teknologisk. I teknologien får du alltid det samme svaret ut i fra hva du putter inn, slik er (heldigvis) ikke mennesket. Selv om jeg jo ser at en med større eller mindre sannsynlighet kan få et resultat ut fra hva man putter inn. Dette viser vel f.eks. religiøse menigheter ganske godt. Det som gjør boka veldig aktuell er det som har skjedd med “big data” siste årene. Gjennom ny teknologi er det mulig å styre atferd på subtile og sterke måter. Derfor er boka mer aktuell enn noengang!

Skinner, B.F. (1948/2018) Walden to
Arneberg Forlag

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.