Jakten på den grønne lykken

Dette er tittelen på boka Bjørn Stærk skrev i 2018, og som er gitt ut på Flux forlag. Her er det godt mulig å få utvidet horisonten – noe som skjer med meg nesten hver gang jeg leser ting av Stærk.

Forsiden på boka

Jeg har skrevet inn noen avsnitt fra boka i innlegget om Økosorg. Ellers er det et par sider fra s. 186ff som jeg gjerne vil nevne. Her tar Stærk oss med en tur i «Fremskrittskirken», og vi får lese fremskrittevangelisten sin preken. Den er for lang til å skrive inn her, men for meg var det helt klart bokens høydepunkt. Jeg kunne nesten høre stemmen til Wesenlund da jeg leste, samtidig som dette jo er tatt utrolig på kornet!

Boka inneholder bøttevis av kunnskap (som alt Stærk skriver), og dette er en bok til å bli klokere av. Jeg tar med noen linjer fra s. 271 også:

… Vi tror at arbeid og produksjon er det samme. At jo mindre vi produserer, desto mindre økonomisk aktiviet har vi, og desto fattigere blir vi. Dette er en variant av ligenlsen om det ødelagte vinduet, som ble formulert av økonomen Frédéric Bastinat: Det er lett å tro at det er bra for økonomien at vinduer blir knust, for da har glassmesterne noe å gjøre. Men pengene vi bruker på nye vinduer kunne blitt brukt på noe annet. Ødeleggelse er ikke velstand. Den moderne utgaven av denne myten er at strømmen av nye, skjøre, kortlevde produkter fra fabrikken er bedre for økonomien enn produkter som varer lenge og som vi bare trenger å vedlikeholde en gang i blant. Men pengene jeg kunne brukt på å kjøpe meg ny digital kjøkkenvekt hvert femte eller tiende år, kan jeg nå bruke på noe annet, fordi jeg har skaffet meg en vekt som kan vare livet ut. Jeg kan bruke dem på å kjøpe andre ting, eller på å jobbe mindre. Dette er velstand.

Stærk, Bjørn (2018) Jakten på den grønne lykken
Flux Forlag

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.