Doughnut Economics

Siste uka har jeg lest boka “Dougnut Economics” av Kate Raworth (link til twitterprofil der hun legger ut gode tips). Offisiell hjemmeside finner du her: Kate Raworth. Boka fortjener virkelig en bred omtale her i bloggen.

— under arbeid —-

Fra Kate Raworth sin YouTube-kanal.

Jeg har hatt boka i kikkerten en stund, og nå angrer jeg på at jeg ikke har fått lest den før. Raworth “radbrekker” økonomifaget, og undertittelen “Seven ways to think like a 21st-century economist” er svært treffende. Hun tar et saftig oppgjør med økonomisk teori, og kommer med meningsfylt og gode alternativer (mer om dette lenger ned).

På begynnelsen av 90-tallet brukte jeg 5 år av livet mitt på å studere sosialøkonomi ved UiO. Dette resulterte i et hovedfag i sosialøkonomi – Cand.Polit. fra 1995. Ved lesning av boka var det som om det ene studiepoenget etter det andre (da het det vekttall) bare ble kledd av meg. Og hvis utdannelsen ikke hadde vært gratis ville jeg krevd penga tilbake!

I boka skriver hun om den nye økonomien på en lettlest og svært overbevisende måte. Hun har også vært innom FN-systemet, og det er ikke vanskelig å se at Bærekraftsmålene og måten de blir fremstilt på er inspirert av figurene til Raworth.

Før jeg går løs på de syv forskjellige veiene vil jeg ta med to sitater fra boka. Først på s. 244 der det står:

Changing your mind is one of the best ways of finding out whether or not you still have one.

Taylor mali, poet

Litt senere i boka kommer det enda et sitat som er verdt å ta med seg videre:

It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it.

Upton sinclair

Dette kan vel være to sitater som gir et fint bakteppe for det som nå kommer…

De syv veiene å tenke på som hun går løs på er som følger (linken går til korte videoer på YouTube – Doughnut Economics Action Lab – som omhandler samme tema. Her finner du også tre korte videoer med “What is economics?”):

 1. Change the goal
  Fra bruttonasjonalprodukt og vekst til smultringøkonomi
 2. See the big picture
  Fra marked til helhetlig økonomi
 3. Nurture human nature
  Fra “homo economicus” til samarbeid mm
 4. Get savvy with systems
  Fra likevekt til dynamisk kompleksitet
 5. Design to distribute
  Fra at vekst vil løse det – til å løse det med god design
 6. Create to regenerate
  Fra at vekst vil løse det – til at vi løser det med sirkulær øknomisk design
 7. Be agnostic about growth
  Fra vekstavhenig til vekstagnostisk

Disse punktene vil jeg gjerne ta for meg å skrive mer om ut i fra boka. Jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at hun har rett. Det eneste jeg tok meg i å savne ved gjennomlesning av boka var at det nesten ikke sto noe om finansøkonomi. I min forestillingsverden har nå finansøkonomien blitt veldig stor, og er delvis frikoblet fra realøkonomien. Dermed er det en del ting vi er vant til å tenke som ikke virker lenger (bl.a. at prisene øker ved økende pengemengde). Dette står det såvidt jeg har fått med meg veldig lite om, så det får komme i en annen bloggpost. Har allerede bestilt en bok om “Modern Monetary Theory” som, tar for seg dette….

—-> De syv nye veiene skrevet ut – KOMMER

Helt til slutt i boka skriver hun til om Rethinking Economics som er initiativer fra studenter om å tenke annerledes om økomnomi. Hun skriver om dem (s. 290):

They are bringing economic history and the history of economics back on the syllabus, updating their macroeconomic models to include the financial sector, and introducing critique from more diverse schools of thought such as feminist, ecological, behavioural, institutional and complexity economics.

Denne boka MÅ du lese – og det er helt utrolig at den ikke er oversatt til norsk!!! Terningkast 7.

Relevante linker:
Freakonomics Radio: Is Economic Growth the Wrong Goal? (41 min intervju med Kate Raworth
RethinkingEconomics.org – nettsted for å tenke nytt om økonomi – mye studenter.
Rethinking Economics Norge
Wikipedia – norsk: Rethinking Economics
YouTube: Doughnut Economics Action Lab

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

4 svar til Doughnut Economics

 1. Marte Rostvåg Ulltveit-Moe sier:

  Boka er ikke oversatt til norsk ennå – men animasjonsfilmene som forklarer hovedpoengene har norske undertitler på Youtube. Mamma og jeg ordna det i fjor sommer:) https://www.youtube.com/watch?v=Mkg2XMTWV4g

 2. Lars sier:

  Takk for tips Marte!
  Nå har jeg også lest boka “Grønn vekst” av Per Espen Stoknes, og den kan også anbefales. Jobber med en anmeldelse av denne nå.

 3. Tilbaketråkk: The Deficit Myth | homo ludens

 4. Tilbaketråkk: Månelanding | homo ludens

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.