I boka “Naturterapi” skrevet av Lasse Thomas Edlev er det nevnt 8 naturverdier. Disse vil jeg gjerne ta vare på (står på s. 204).
Her står det:
Forskningen i naturens helbredende effekter er lagt til grund for indretning af en række parker og terapihaver i såvel Sverige som Danmark. Gennem havedesign og landskabsarkitektur fremelskes især otte nøje udvalgte landskapsværdier:
- Det artsrige – oplevelse av liv med stor variation af dyr og planter.
- Det fredfyldte – oplevelse af stilhed, ro, uforstyrrethed og at være ét med naturen.
- Det åbne – oplevelse af robusthed og åbenhed, der inviterer til mange forskellige aktiviteter.
- Det folkelige – oplevelse af en festlig atmosfære, hvor man møder andre mennesker og folkelige fornøjelser.
- Det rumlige – oplevelse af at komme inde i en anden verden som er rummelig, fri og giver indtryk af helhed.
- Det trygge – oplevelsen af at være omgårdet og tryg, hvor man. tør lade børn lege frit, kan slappe af og være sig selv.
- Det kulturhistoriske – oplevelse af kulturhistorie, der fascinerer og giver følelsen af en svunden tid.
- Det vilde – oplevelse af livskraft og frit voksende vegetation.
Hans skriver at erfaring viser at utmattede pasienter i starten oppsøker det artsrike, fredfylte og ville som gir sjelen. Når de får mer overskudd går de over i det åpne, romlige og kulturhistoriske. Et godt tegn på at de er i ferd med å rehabilitere, er at de begynner å finne sin plass i det folkelige landskapet.
På s. 264ff er teori U visualisert. Det er en teori jeg ikke har hørt om før, men som gir mening. Her er det fx enkelt å se koblingen mot “Viljestrappa” (det er først ved å gi slipp at en kan åpne opp). Slik ser s. 266 i boka ut:
Boken til Edlev er ellers fylt av mye spennende. Boka er en kombinasjon av teori om naturterapi, hans egen reise i dette landskapet og historier/eksempler på gjennomført terapi. Slikt sett havner den mellom mange stoler, men for oss som er interessert i naturterapi er det mye å hente.
I eksemplene er det mye spennende, og det slår meg at han har pasienter/brukere som er svært åpne. I møte med naturterapi (og andre former, fx skogsbad, oppmerksomhetstrening i natur osv) er min erfaring at mange finner dette ganske fremmed. Veldig mange er svært fremmedgjort fra natur, og da kreves det noe “forarbeid” for å opprette kontakt. Når det er sagt kan boken i høyeste grad anbefales!
Edlev, Lasse Thomas (2019) Naturterapi – oplev naturen styrk livet
Gyldendal