Wizard og Prophet

Jeg har akkurat lest ferdig boka “The Wizard and the Prophet – Science and the Future of Our Planet” av Charles C. Mann. Den gjorde sterkt inntrykk, og jeg har lyst til å legge inn litt om boka her, og linke til et par eksterne sider.

Hva slags forhold har du til natur? Er du en “wizard” eller “prophet”?

Boka gir en undersøkende og så nøytral presentasjon av trollmannen og profeten som mulig. Boka er fra Amerika, og representanten for trollmannen er Norman Borlaug (som fikk nobelprisen for den grønne revolusjonen). Profeten er William Vogt som skrev en en bok med tittelen “The Road to Survival” (1948). Denne har jeg ikke lest, men den virker som tar utgangspunkt i at naturen har noen grenser, og at vi er i ferd med å overskride disse. Dette i motsetning til Borlaug og wizardene (trollmenene) som mener at grenser nettopp er til for å brytes. Og de gjorde det jo med korn. Den grønne revolusjonen førte i første omgang til alt fra en dobling til tidobling av avlingene. Nå har det hatt noen konsekvenser på lang sikt med overgjødsling og at småbønder blir kjøpt opp og flytter inn til byene.

Boka starter med en presentasjon av disse utgangspunktene, og går så videre til å bruke disse ståstende til å se på fire forskjellige saksområder: Mat, ferskvann, energi og klima.

Før forfatteren igjen går tilbake til de to personene. i hele presentasjonen (450s) er forfatteren så nøytral som mulig. I to appendix slipper han litt opp på dette, men boka preges av å være sannhetssøkende.

Jeg har lyst til å ta vare på noen avsnitt fra kapittelet om klima – de står på s. 316ff i min versjon av boka:

… forcing other people to clean up our mess violates basic notions of fairness. On the other hand, actually preventing climate-change problems would require societies today to make investments, som of them costly, to benefit people in the faraway future. It´s like asking teenagers to save for their grandchildren´s retirement. Or, maybe, for somebody else´s grandchildren. Not many would do it.
Would they be wrong? Hov much concern should we have for future generations? The hgarder one looks at the problem, the more confusing it seems. “The problem of climat change,” says the New York University philosopher Dale Jamieson, “swamp the machinery of morality.” … The basis for arguing for action on climate change is the belief that we have a moral responsibility to people in the future. But this is asking one group of people to make wrenching changes to help a completely different set of people to whom they have no tangible connection. Indeed, this other set of people doesn´t exist. When one tries to make plans for nonexistent people, the result is an intellectual quagmire, because there is no way to know what those hypothetical future people will want.
Today we live in a world where almost everywhere slavery is illegal, women can vote and own property, and overt obeisance to social class is frowned upon. Most decision-makers who lived three hundred years ago would have regarded these developments with horror. Had they grasped that the future could be like this, they would have sought to prevent it.

Spennende perspektiv!

Jeg synes boka var kjempespennende, og samtidig hadde det vært interessant med en norsk versjon. Ved første ettertanke så ville jo prophet-bevegelsen i Norge være den klassiske naturvernbevegelsen (med Naturvernforbundet og Framtiden i våre hender). Trollmennene finnes også blant mijøorganisasjonene, og Zero/Bellona kan plottes inn der. Enda mer interessant er det å se dette i de politiske partiene. Der er det aller fleste veldig teknologioptimistiske – fra ytre høyre til ytre venstre. Selv om begge grupperinger finnes i alle partiene. Også i MDG. Dette er på en måte en skilleilinje som går litt på tvers. På samme måte som teorien om “somewheres” og “anywheres”.

Anbefales! Er du ikke overbevist, så kan jeg anbefale anmeldelsen av boka i New York times, eller intervju med forfatteren i The Guardian.

Mann, Charles C (2018) The Wizard and the Prophet, Picard.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.