Takknemlighet

På tirsdag denne uken ramlet det inn en masse tanker om takknemlighet. På Nes bibliotek forsvant de ned i tastaturet, og ble sendt til Fædrelandsvennen. I går sto de på trykk som et leserinnlegg:

Å se de små detaljene i det store bildet kan gi både takknemlighet og glede. Her fra den første rimfrosten i høst. Foto: Lars Verket

Takknemlighet

av Livsstyrketrener Lars Verket

«Hva tar jeg for gitt i livet mitt?» Hva om det ble spørsmålet ved inngangen til jula? I den forbindelse har jeg lyst til å dele noen tanker om takknemlighet. Vi har mye å være takknemlige for i dette landet, selv om det er lett å ta ting for gitt.

For noen år siden deltok jeg i en samtale om takknemlighet, og da var det en som sa: «Tenk om du våknet opp i morgen, og det eneste du hadde rundt deg var det du takket for i dag!» Det ga meg en del tanker, og jeg innså fort at jeg tok mye for gitt i livet mitt. Selv om jeg i alle fall prøver å takke for maten etter hvert måltid.

I stedet for å være takknemlig og fornøyd med det jeg har, så er det så altfor lett å lengte etter det jeg ikke har. Dette er selve motoren i forbrukssamfunnet, men det gir meg ikke nødvendigvis  noebedre liv – altså høyere livskvalitet. Livskvalitet og levestandard er to helt forskjellige ting. Mens levestandard handler om hva du har, så handler livskvalitet om hvordan du har det. Da er ikke flere ting alltid bedre…

Når jeg scroller nedover instagram-feeden, så er det fort gjort at jeg havner i «sammenligningsfella«, i stedet for å undre meg og bli inspirert. Da sammenligner jeg meg ikke nedover, men alltid oppover. Til de som har mer, er på mer eksotiske steder osv. Jeg tar meg som regel i det i tide, men noen ganger kjenner jeg bare energien renner ut. I dag skal egentlig alt rangeres og sammenlignes, mens mangfold og forskjellighet har også verdi. Denne verdien kan til tider være vanskelig å få øye på. Likevel er dette viktig å ta vare på. Oscar Wilde skal ha skrevet: «Vær deg selv, alle andre er opptatt.«

I sammenligningens vold kan det fort bli stor avstand mellom den jeg er, og den jeg ønsker å være. Når det avstanden blir til en avgrunn, så følger sykdom og utmattelse. Aksept handler ikke om at det er greit eller at jeg gir opp, men at jeg ankerkjenner tingenes faktiske tilstand. Da kan jeg begynne å gjøre endringer i livet mitt. Slik kan aksept ses på som å stille til start i eget liv.

For å komme til dette startstedet må du være tilstede, her og nå. I vår skjermverden er det veldig lett være nå, men sjelden her. Dessuten grubler vi oss tilbake i fortiden, og bekymrer oss over fremtiden. Med en gang jeg får samlet meg her og nå er det mulig å handle. Dessuten er nå´et lettere å leve i, hvis jeg legger fra meg fortida og ikke bekymrer meg så mye for framtida.

Hva er jeg takknemlig for akkurat nå? Uansett hvor mørk dag jeg har, så er det mulig å finne noen lyspunkter. Likevel trenger jeg ofte å sette farten ned, og ikke haste videre. Jan Magnus Bruheim fanger dette så utrolig fint i diktet med tittelen «Den annsame«. De to siste linjene går slik:

Ei glede sprang etter på vegen
men nådde han aldri att.

Jeg kan kjenne meg igjen. Ønsket mitt er stadig å leve litt langsommere med mer glede. Jeg feiler og øver, øver og feiler.

Det som er fint med takknemlighet er at ofte gleden følger med på lasset. Også er det ikke nødvendig å vente helt til julaften med å «åpne opp» takknemligheten. Den er tilgjengelig hvert eneste øyeblikk, hver eneste dag. For å bli tilstede her og nå trenger du bare bli oppmerksom på pusten din. Trekk den dypt et par ganger, og så stiller du deg spørsmålet: «Hva er jeg takknemlig for i dag?«

Hvis det ikke skulle dukke opp noe, så kan du jo starte med å være takknemlig for at du puster. Det er ingen selvfølge!

God jul!

PS: Slik så det ut på trykk:

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok, Livsmestring og merket med , , . Bokmerk permalenken.

5 svar til Takknemlighet

 1. Tilbaketråkk: Østlandet | homo ludens

 2. alibaba sier:

  På slutten av dette innlegget kom jeg til å tenke på en eller anne låt som muligens het «those men with broken hearts. Feel pain with every breath, tror jeg var en av linjene.

  Det går mot jul, kanskje burde man tenke litt på alle de som har litt mindre å være takknemlige for også. Den vanligste årsaken til triste liv er barndommen. Mange barn må tildlig fortrenge bevisstheten om at de egentlig ikke er ønsket. Andre lever i frykt for foreldrenes alkoholforbruk. Og mye mer kunne nevnes. De vokser opp men følelseslivet har ble tidlig stengt ned. For noen blir livet grått og trist, andre føler seg mindreverdige og blir ensomme. Men det vises ofte ikke utenpå.

  Av og til når jeg går forbi enkelte puber og andre utesteder tenker jeg at dette kanskje er den eneste form for «sosial tilhørighet» mange har. Sløvet ned av alkohol slipper de å sammenligne seg selv med alle overskuddsmenneskene som er happy og vellykket.

  «Streets of London» ble vel skrevet med slike tanker den også.

 3. Lars sier:

  Takk for kommentar.
  Et godt eksempel på at sammenligning er slitsomt. Jeg tror absolutt alle kan finne noe å være takknemlig over i livet sitt. Uansett hvor de er. Det vil alltid finnes noen som har mer/har det bedre evt. har mindre/har det verre. Hvordan har DU det? Akkurat nå? I livet ditt? Og som jeg skriver, kommer det ikke opp noe – begynn med pusten.

 4. Lars sier:

  Jeg har også fått en e-post med tilbakemelding på innlegget, og den har jeg også fått lov til å legge inn her i bloggen:

  Fikk lyst til å kommentere ovenstående, for oppriktig takknemlighet er noe mange mennesker i vår tid unnlater eller glemmer å vise, i allfall i vår del av verden. Du har rett i at vi tar så mye for gitt i vårt velstandssamfunn.
  Utakknemlighet er blitt en del av «luften» – den selviske ånd som dominerer folk i denne verden.
  Takknemlighet er som et godt måltid – når det deles med noen blir gleden større, og når vi viser takknemlighet gjør vi andre glade og det styrker samhold og vennskap.
  Ord som uttrykker takknemlighet har stor verdi også i følge Bibelen, som sier mye om denne rosverdige egenskapen, eks:» Som epler av gull på fat av sølv er ord som blir talt i rette tid.» (Ordspråkene 25:11) Et vakkert bilde – gullepler på sølvfat!
  En svakhet ved oss mennesker, er at vi ikke tar oss tid til å meditere over alle grunner vi har til å være takknemlige, det blir ganske mange det, men utakknemlighet var en av mange dårlige egenskaper som ifølge Guds inspirerte ord skulle være framtredende i vår tid, noe Paulus refererer til:» For da skal menneskene være egoistiske, glade i penger, skrytende, arrogante, spottende, ulydige mot foreldre, UTAKKNEMLIGE»(2.Timoteus 3:1-5)
  HVA LEGEVITENSKAPEN SIER:»En artikkel i Harvard Mental Health sier at» takknemlighet er nært og konsekvent forbundet med større lykke, hjelper folk til å oppleve flere positive følelser, skaffe seg gode erfaringer, forbedre helsen, takle motgang og bygge opp sterke relasjoner. »
  HVA BIBELEN SIER.
  Den oppfordrer oss til å utvise en takknemlig innstilling, som apostelen Paulus sa:» Vis dere takknemlige. «Kolosserne 3:15) Han takket Gud uopphørlig. Tilfredshet, glede kommer som følge av at en har en takknemlig innstilling og ikke av at en bare sier» takk» av og til. Dette igjen beskytter mot misunnelse, bitterhet og følelsen av å være hevet over andre, noe som ville føre til at folk trakk seg unna oss. Nå tror jeg ikke dette gjelder for deg, men det er viktig at vi alle blir minnet om dette, kristne eller ikke.
  Du sier også som sant er at» det er altfor lett å lengte etter det man ikke har. » Ja, hvem av oss har ikke det, men det er også slik Verket, at takknemlige mennesker er mindre matrialistiske, – de setter mer pris på det de har, og er ikke så opptatte av å bare skaffe seg mer.» Løp og kjøp»… Til sist et godt råd:»Ja, hvis man har gudhengivenhet og er tilfreds, har man mange fordeler. For vi hadde ikke med oss inn i verden, og kan heller ikke ta noe med oss herfra. Derfor når vi har mat og husly, skal vi være tilfredse med det,» sier 1. Timoteus 6:6-8.
  De gudgitte prinsipper er tidløse – og funker ALLTID, snakker av erfaring.

 5. Lars sier:

  Jeg skrev og snakket om dette temaet for et par år siden også – og da så det slik ut:
  http://www.homoludens.no/2016/11/26/julerefleksjon-takknemlighet/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.