Den emosjonelle revolusjon

I går var Kathrine Aspaas i Lyngdal kulturhus. Hun var invitert av BHT Sør. Der er min arbeidsplass medlem, og vipps – så satt jeg i salen! Det angret jeg ikke på. Under velkomsten fikk vi en oversikt over hennes bakgrunn, blant annet skriver hun nå for Huffington Post og har vært med på TEDx:

Fra TEDx i 2012.
Musikalske innslag gjennom foredraget.

Etter en innledning ved flygel kommer det kjente og kjære uttrykket fra bøkene: “Vi er nemlig helt feiltastiske!” Så er det rett over på følelser. “Hva føler du når jeg sier digitalisering? Hva om den gjør at vi behandler hverandre bedre?

Hun forteller om sitt vendepunkt i Operaen i Oslo, og litt om veien til å bli emosjonell styrketrener. De fleste har tre forskjellige reaksjoner på denne tittelen, og de fleste kjenner mange som kunne trenge det…

Så går hun løs på evolusjonshistorien som vi også bruker i ACT. Vi har flere ubehagelige enn behagelige følelser, og det er en grunn til det. Det er derfor vi har overlevd, og ikke blitt spist av løvene. Men, løvene i vår tid ser ikke ut som løver, og de er ofte inne i hodet vårt. Som tanker: “Er jeg god nok?

Helse og økonomi er tett sammenvevd, og det mest lønnsomme i en bedrift er å skape psykologisk trygghet. Definert som: “Trygghet til å ta risiko og være sårbare ovenfor hverandre.” Sårbarhet er ikke svakhet. Det er det stikk motsatte. Sårbarhet er et mål for mot, og resulterer i innovasjon, kreativitet og forandring. Hvordan skapes psykoloogisk trygghet?

Arbeidslivet har gått fra muskler, til dagens hjernefokus. I morgen er det hjerte som vil stå i fokus. (Minouche Shafik, LSE). Hvem kommer til å bli erstattet av maskiner? Jo, de som arbeider mest med hjernen – hjernefolka. Hvem er tryggest? PTene, og nøkkelordene er PERSONLIG og TRENER. Der treningen er mental. Helsevesenet har begynt på dette – salutogenese. Det betyr helsefremmende. Vi går fra transaksjon til relasjon.

Jack Ma (verdens rikeste, sjef i Alibaba) sier: “Vi trenger myke ferdigheter“. Så blir vi invitert til å snakke med sidemannen om to ting mens Aspaas spiller på klaver:
– Kan du merke overgangen fra hjerne til hjerte i din jobb?
– Hva slags myke verdier bruker du?

Søte dyr ble en gjenganger.

Med myke verdier tenker vi på samarbeid, empati, skape trygghet, fortelle historier, våge, feile, lære osv. Med psykologisk trygghet blir verden et bedre sted å være. Aspaas fleiper med at: “Ta jobben min – slik at jeg kan gjøre noe gøyere!” Hun sier det ikke er mer synd på oss enn veverskene i 1782. Mange myke ferdigheter er banale, og dette er en regel i den tiden vi går inn i: Det banale er det sentrale! (Det slår meg at dette kan overføres til at vi bare har en jordklode også…). Hun avslutter før pausen med å si at: “Dette er ikke rakettforskning.

Første slide etter pausen begynner med: “VÅG Å VÆRE FEILTASTISK. LIVET I OMSTILLING”. “Vil du ha rett eller ha det bra?” Hun snakker om resilience som vi ikke har noe godt ord for på norsk. Det oversettes ofte med motstandskraft, men undertegnede sverger til livsstyrke.

Så går hun løs på den emosjonelle styrketreningen som hun har lovet oss i del 2. Jeg kjenner jeg blir glad når den første regelen kommer opp på skjermen:

# 1 – VÆR NYSGJERRIG
(På en ikke-dømmende og vennlig måte.) Nå kommer livsmestring inn i skolen, og det er masse forskning på følelser (ikke noe særlig av det er eldre enn 10 år). Hvilken følelse er det som styrker immunforsvaret? GÅSEHUD. Hun forteller om Edisons forsøk med glødetråd – 6664 ganger. Hvordan stå i det – rekke hendene i været når vi tar feil. Hacke kroppen. I den emosjonelle styrketreningen som er rødming et uttrykk for melkesyre. Gåsehud kommer fra “kama-muta“, og betyr “berørt av kjærlighet”. Dette er veldig sunt, og styrker immunforsvaret.

Hvilken følelse er sterkest korrelert med psykisk helse? ØMHET. Evnen til å romme ømhet både med oss selv og andre. Kan få oss til å begynne og grine. Tårer er vanvittig sunt, og skulle vært på blå resept. Forskes mye på, og gjør at vi skiller ut hormonet oxytocin (kjærlighetshormonet). Det er veldig usunt å holde tårene tilbake. Det er til og med bra for huden å gråte!

Følelser – det er nok å ta av!

Outsourcet misunnelse er Janteloven. Beundring er nært beslektet. Aspaas forteller om alle hun er misunnelig på. Blant annet de som står opp kl 6, og løper fort og langt. Selv har hun nå bestemt seg for å løpe kort, sakte, rart og ofte. Det fungerer! Hun siterer Brené Brown som har sagt:

Flykter du fra følelsene dine, eier de deg. Aksepterer du følelsene dine er det du som eier dem.

Brené Brown har en av de mest sette videoene på TED: The Power of Vulnerability:

Det er viktig å makte og ha det ubehagelig. Hun forteller om “sinnapølsa”. Den vi stapper alt det ubehagelige inn i. Så blir det ny samtale med sidemann:
– Hva tenker du om forskningen på dette området?
– Når var du feiltastisk sist?

Reisen vi nå legger ut på er ikke bare til hjertet, men også til kroppen. Kroppen er ikke bare et stativ til hodet!

# 2 INDRE CHAMPAGNE
Her snakker hun først litt om Linda Lai som forsker på følelser ved BI. Hvis en skrever i 3 min skilles det ut mer testestoron. Kropp og holdning er viktig. Ta på deg selv. Få massasje, og ikke minst GI massasje. Hva er intensjonen med berøringen? Aspaas innfører begrepet “kleinometer“, og sier at et utslag på 8-9 er bra (på en skala fra 0-10). Publikum prøver seg med å rekke hendene i været (hva gjør det med tanker og følelser?) og holde rundt seg selv (omsorg). I den siste øvelsen blir vi bedt om å si “Jeg er bra” for å toppe kleinometeret.

(Dette er fortsatt kleint her på berget, men i USA (hvor ellers?) har de nå til og med profesjonelle klemmere som tar betalt.)

# 3 VÆR SNILL MED DEG
Hjernen jobber mye, og Aspaas sier vi har 60.000 tanker i døgnet. Hun henviser til et happineskurs på Yale, og siterer psykolog Lene Berggraf:

Hadde vi sagt høyt det v i sier til oss selv hadde vi blitt kalt en mobber.

Selvmedfølelse er det motsatte av selvmedlidelse.
Egenkjærlighet kjennetegnes ved:

  • Snakk til deg selv som en god venn.
  • Fellesmenneskelighet. Smerte er en del av livet.
  • Hva er det fineste jeg kan gjøre for meg selv akkurat nå (gjerne noe som også er bærekraftig på sikt).

Egenkjærlgihet er veien til Glede. Ta eierskap i eget liv! Det skaper psykologisk trygghet.

Når ingenting hjelper. Gå og legg deg! Prøysen har rett: “Du skal få en dag i morgen.” Du kan også sette følgende setning på repeat: “Det er ikke noe rart at…” Da vil du merke bedring etter kort tid.

Aspaas skulle ønske at vi mennesker bare kunne “skifte programvare“, men sier at dette er daglig praksis. Ingen endelig fix – det må øves! Emosjnell styrketrening kan være knallhardt, og hun forteller om eyegazing i 45 minutter (se hverandre inn i øynene i stillhet – noe som er helt vanlig i det som kalles hvit tantra). Så er det nytt spørsmål til sidemannen, mens Aspaas spiller:
– Hvordan røkter du ditt eget “inneklima”?
Tillat deg å DVELE ved gode opplevelser. Når gåsehud kommer ut av øynene, så er det som tårer. Tårene er “sjelens vanningsanlegg” sier Aspaas.

# 4 TAKKNEMLIGHET
Vær raus med takknemligheten. Store oppfinnelser kan være resultat av feil (fx potetgull og Post-It). Et godt sted å være takknemlig er i en bil i regnvær. Siste spørsmål med sidekvinnen er:
– Hva er du takknemlig for?

OPPSUMMERT
– Jobber beveger seg fra hjerne til hjerte.
– Det banale er det sentrale
– Nær nysgjerrig på følelser
– Vær snill med det selv – “Det er ikke rart at…”
– Tårer er sunt – gjerne 5 om dagen.
– Takknemlighet er beste vei ut av stress.
Gratis kurs i emosjonell styrketrening

Lykke til på reisen, sier Kathrine Aspaas. Og det har jammen meg vært en god start. Selv om jeg har lest både “Den emosjonelle revolusjon” og “Raushetens tid“, så er det alltid noe eget å høre en person i levende live. Aspaas utstråler både energi og humor.

Hjemmeside: www.kathrineaspaas.no
Tag: #denemosjonellerevolusjon

Jeg hadde med meg “Den emosjonelle revolusjon“, og fikk den signert! 🙂

Karmapoeng! 🙂

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Livsmestring, Samfunn og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.