Ettertanke

Da er kommune- og fylkesvalget over, og MDG hadde et nasjonalt gjennombrudd. De nærmer seg nå 20% i Oslo! I Kristiansand endte vi opp med mye protest, og det må jo få utløp på sunnere måter ved neste korsvei tenker jeg. Men, god stemning under valgvaken i går:

Rett før valgresultatet offentliggjøres. Valgvaken til MDG var i Skybaren på Caledonien.

I en oppdatering på Facebook i dag henvises det til at vi har bare en avis i Kristiansand, og at det dermed har blitt for ensformig. Nå har vi jo NRK også, selv om det ikke er noen avis. I alle fall har Sørlandsnyhetene på FB fått mye plass, og de beveger seg i et landskap helt frikoblet redaktøransvar – uten bastante krav til å oppgi navn og være etterrettelige på fakta.

Kanskje er det på tide å snakke saklig sammen? Jeg er jo glad i Arne Næss, og han opererer med saklighetslære:

 • a) Unngå tendensiøst utenomsnakk
 • b) Unngå tendensiøse gjengivelser
 • c) Unngå tendensiøse, flertydige formuleringer
 • d) Unngå tendensiøse framstillinger av stråmenn
 • e) Unngå tendensiøse originalframstillinger
 • f) Unngå tendensiøse tilberedelser av innlegg

Du kan lese mer om dette i «Saklighetslæren fremdeles aktuell?«. Valgresultatet skylde i alle fall til en viss grad at det ikke er noen gode møteplasser, men at det blir mest drittslenging. Kanskje det hadde vært en idé med flere temamøter og politiske verksteder. Der en kunne møte med litt mer åpent sinn, og være kritiske på en åpen og positiv måte?

Med det valgresultatet som nå foreligger i Kristiansand – så er det i alle fall dukt for at mange må snakke sammen på tvers av politiske partier. Det er nå 13 partier representert i Kristiansand Bystyre!

Hjemmesitterne
Det aller største partiet er hjemmesitterne. I Kristiansand er det 86.256 stemmeberettigede, og valgdeltagelsen var 65%. Det betyr at HP (hjemmesitterpartiet fikk 30.190 stemmer ved dette valget (hvis de hadde stemt). Til sammenligning fikk det største partiet som er representert – Arbeiderpartiet – 10.267 stemmer. Det betyr at hjemmesitterne er nesten 3 ganger så store! Jeg har lurt litt på hvordan mandatfordelingen i Kristiansand hadde sett ut hvis HP hadde vært med, og det var 100% valgdeltagelse? Da ville antagelig en del av de små partiene gått ut, og de kunne laget en allianse med 2-3 partier bare. Nå er det jo en bøtteballett av partier som må utgjøre et flertall.

Pollofpolls.no er det mulig å generer en slik oversikt, og den ville da sett slik ut:

Basert på følgende data:

Jeg får det ikke helt til å gå opp, men det er veldig få stemmer om å gjøre. Denne første spalten i første figur er også veldig rar, men mandatfordelingen helt til høyre ser ut til å være riktig.

Da ville altså HP (hjemmesitterpartiet) fått 25 mandater av de 36 som trengs for å få flertall. De 11 siste mandatene kunne de fått fra Høyre + Frp (8+3), eller Ap + SV (9+3). En mer rebelsk løsning kunne vært Demokratene + Tverrpolitisk liste og FrP (6+3+3). I det hele tatt ville HP hatt utrolig mye makt – og nå har de nada.

En enda morsommere taleøvelse er jo hvis alle i HP istedet hadde stemt på MDG. Da ville de fått 28 mandater, og trengte bare 8 for å få flertall… Ja, ja. Nå er det blitt som det er blitt. Jeg tenker bare at det er en demokratisk plikt å stemme ved valg, og at demokratiet er truet når så mange ikke ser noen vits i det. Det blir litt som med stillheten. Du legger kanskje ikke merke til at du mister den før det er for sent.

Jeg er jo sinnsykt glad i friluftsliv. Dessverre er det jo ikke sånn at friluftsliv er løsningen på alt, men jeg tenker at det alltid er EN DEL AV løsningen! Så hvis vi får flere til å drive med friluftsliv, så kanskje flere orker å gå til valgurnene ved neste korsvei! (Det er heller ikke så dumt om de har litt erfaring med kart og kompass! )

Så er det to år til neste valg…. Da tror jeg MDG fortsetter fremgangen, og at Rødt også vil gjøre et brakvalg. Så forsvinner V og KrF ut av Stortinget, og FrP blir marginalisert. Et stort rødgrønt flertall tar fatt på å snu skuta…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok, Samfunn og merket med . Bokmerk permalenken.

2 svar til Ettertanke

 1. Lars sier:

  Var (u)heldigvis innom Sørlandsnyhetene på FB for å sjekke, og der var det som vanlig klar tale:

  «Tusen takk til alle som stemte på noe dere brenner for og tror på!
  Først ignorerer de deg
  Så ler de av deg
  Så hetser de deg og henger deg ut
  Så kjemper de med alle midler mot deg
  Og da vinner du.
  Årets valgkamp har avslørt hvilke grisete midler de med makt er villig til å bruke til fordel for seg selv.
  Kristiansand har nå opplevd en valgnatt hvor verken ordfører, varaordfører eller opposisjonsleder kan avtale noe som helst. De er sjakk matt.
  Den som vil sette personlige verv og lønn foran demokratiets interesser, vil tape den politikk han eller hun gikk til valg på. Det blir dyrt for dem, og spennende å se hvilken politisk ideologi og personlig integritet som selges billigst nå.
  Kristiansand har stemt for en forandring.
  Det bør skape refleksjoner både hos bysbarn og de som tror at egen makt er så urokkelig at man ikke er avhengig av å lytte til sitt folk.
  Kristiansand vil nå få politisk forandring .
  Det blir ikke noe Gartnerløkke. Det blir ikke noe havneflytting. Og kunstsiloen henger i en svært tynn tråd.
  I Nye Kristiansand vil politiske saker bli offentliggjort og tilgjengelig for alle. Og om noen politikere eller direktører enda ikke har skjønt nettopp det, så bør man kanskje vurdere et annet yrke.
  Takk til alle som har fulgt oss på SN.
  Uten dere hadde ikke forandring vært mulig.
  Takk til alle dere som likte og delte, kommenterte og våget.
  Dere er våre helter!»

 2. Lars sier:

  I fylket fant de ut av det, og vi hadde en fylkesordfører fra Ap i omtrent et par timer, så snudde Frp og Høyre fikk ordføreren i stedet… Kanskje bruke litt mer tid neste gang?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.