Fysisk smerte

I boken “Livsveien” av Borgny og Svein Berglund (Antropos forlag 2011)er det noen avsnitt om fysisk smerte jeg tenker det kan være greit å ha lett tilgjengelig, derfor legger jeg de her.

Arkiv: Hallingskarvet (Foto: larsverket.photography)

Fysisk smerte
Hos antikkens greker var smerten sjelens opplevelse av utvikling. Sjelen var ett med kroppen og man forsøkte ikke å avlede den kroppslige smerte for det kunne skade sjelens utvikling. Senere i den katolske kirken var smerten en straff som mennesket måtte lide for sine nytelser og synders skyld.
I løpet va middelalderen endret synet seg på mennesket og forholdet mellom kropp og sjel som noe adskilt. Smerte ble da kroppens selvforsvar mot skade. I 1833 kom den første smertelindrende medisinen. I dag finnes det mange måter å slippe smerte på, men menneskene mister også evnen til å håndtere smerte. Vi har glemt at smerten kan være en forutsetning for glede, lykke og utvikling.

Sjelelig smerte
Ingen har vel bedre enn Karin Boye beskrevet meningen med sjelelig smerte i sitt dikt “Ja visst gjør det ondt”. Den første setningen i diktet “Ja visst gjør det ont när knoppar brister” uttrykker på en poetisk måte hvilken rolle den sjelelige smerte spiller i menneskets utvikling. Denne smerten er nettopp et uttrykk for at vi er på vei til å utvikle noe nytt i oss selv, noe som vi ennå ikke er helt bevisst om hva er. Dette diktet kan man lese igjen og igjen, spesielt når vi har vanskelige opplevelser og trenger påminnelse om hva smerten dreier seg om.
Når vi opplever fysisk smerte er den et symptom på en ubalanse i kroppen, den kaller på vår oppmerksomhet og krever at vi gjør noe med den. På samme måten forholder det seg med sjelelig smerte – den er en slags alarmberedskap i sjelen. Vi kan si at den er en vokter som får oss til å stoppe opp og krever at vi gjør noe med situasjonen.

JA VISST GÖR DET ONT

Ja visst gör det ont när knoppar brister. 
Varför skulle annars våren tveka? 
Varför skulle all vår heta längtan 
bindas i det frusna bitterbleka? 
Höljet var ju knoppen hela vintern. 
Vad är det för nytt, som tär och spränger? 
Ja visst gör det ont när knoppar brister, 
ont för det som växer 
och det som stänger. 

Ja nog är det svårt när droppar faller. 
Skälvande av ängslan tungt de hänger, 
klamrar sig vid kvisten, sväller, glider – 
tyngden drar dem neråt, hur de klänger. 
Svårt att vara oviss, rädd och delad, 
svårt att känna djupet dra och kalla, 
ändå sitta kvar och bara darra – 
svårt att vilja stanna 
och vilja falla. 

Då, när det är värst och inget hjälper, 
brister som i jubel trädets knoppar. 
Då, när ingen rädsla längre håller, 
faller i ett glitter kvistens droppar, 
glömmer att de skrämdes av det nya, 
glömmer att de ängslades för färden – 
känner en sekund sin största trygghet, 
vilar i den tillit 
som skapar världen. 

Karin Boye

Sjelelig smerte har forskjellige uttrykk slik som angst, depresjon eller sorg. Den kan komme innenfra tilsynelatende uten årsak eller som reaksjon på en ytre hendelse. Det finnes alltid en årsak til den smerten som kommer uanmeldt innenfra – den har noe den vil fortelle oss.
Vi mennesker har en tendens til å kjøre årevis i samme spor – vi er vanemennesker. Ofte glemm,er vi å kjenne etter og lytte til oss selv. Det kan være helt dagligdagse saker, men også de helt store eksistensielle spørsmål som kan følge oss gjennom hele livet, slik som: Hvem er jeg? Og spørsmål som har med min identitet å gjøre. Eller som: Hva er meningen med mitt liv? Spørsmål som har med mine intensjoner og livsoppgaver å gjøre. Dette er spørsmål som vi ikke finner svar på en gang for resten av livet, men som vi må bevisstgjøre mange ganger.
Kort sagt ligger det store utviklingsmuligheter i å møte det som ligger i den sjelelige smerten – men ofte er vi redd for dette møtet. Mange har også erfaring med at når vi er moden, har vi også de ressurser som skal til for dette møte. Det gjelder å utvikle en tillit til det som venter oss.

Boka er inspirert av C.G. Jung og Rudofl Steiner. Til tider er den litt tung synes jeg, men det var flere passasjer her jeg hadde god nytte av!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Dagbok. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.