A fearless heart

Nå har jeg begynt på boka til Thupten Jinpa (oversetteren til Dalai Lama gjennom 30 år) med denne tittelen. Tror det var når jeg leste “The Book of Joy” denne ble nevnt, og nå angrer jeg på at den har ligget et helt år. Her er det nemlig veldig mye fint!

Det handler om medfølelse på mange forskjellige nivåer, og tidlig i boka skriver han (s. 10-11):

Empathy is feeling for (or with) other people and understanding their feelings. When we witness another person suffering, in particular, compassion arises from empathy, adding the dimensions of wishing to see the relief of suffering and wanting to do something about it. Compassion is a more empowered state and more than an empathic response to the situation. Kindness is the expression of that compassion through helping, a basic form of altrusim. Compassion is what makes it possible for our empathic reaction to manifest in kindness.

Selvmedfølelse er en naturlig del av medfølelsen i østen, men ikke her i vest. Derfor er dette blitt et eget ord. På s. 18 skriver han:

With the self-honesty, self-acceptance, and self-transparency of self-compassion, we have nothing to hide; and with nothing to hide, we have less to be afraid of.

Jeg har bare lest første 50-60 sidene enda, men er grepet. Dette er en sterk livshistorie, og veldig mye som er praktisk. Etterhvert kommer det flere øvelser – så dette er nok en bok for resten av ferien og litt utover høsten. Kan fort bli til at den må leses flere ganger også. Anbefales!

Jinpa, Thupten (2015) A fearless heart. How the courage to be compassionate can transform over lives. Avery – Penguin.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.