Livsnødvendige sammenhenger

Undertittel: Komplisert samfunn – kompleks livsvev.
Under et opphold i Assis under et kurs om «Nature Connection Excersices» ble plutselig et paradoks veldig tydelig. Et vi lever i hver eneste dag. Vi har aldri noen gang vært så sammenkoblet som vi er i dag. Med flyruter, veier, jernbane, strømnett, vann- og kloakkledning og ikke minst internett. På den annen side har vi kanskje heller ikke vært mer UTEN kontakt. Vi er alltid på vei et eller annet sted, og møter er via skjerm og veldig flyktige. Den dype kontakten med oss selv, andre mennesker og naturen uteblir.

Lygne. ARKIV

Vi er en del av en rekke sammenhenger. Økofilosofen Sigmund Sætreng Kvaløy skiller mellom det kompliserte og komplekse. Det kompliserte er menneskeskapt, og går i stykker. Det komplekse derimot er født av naturen, og er selvreparerende. I dag skiller vi ikke så nøye mellom det kompliserte og komplekse, og det er på tide med en bevissthet rundt dette! Kan det være slik at det kompliserte er blitt så komplisert at det er i ferd med å gå ut over selve Livet? Livet er selreparerende til en viss grense, men så må det gi slutt. Kanskje kan det sammenfattes på denne måten:

Livsveven slår sprekker, fordi nettverkene av alt annet kveler livet.

Ny teknologi gir oss et inntrykk av å være en del av store nettvert. WWW og #SoMe gir kontakt, men ikke berøring. Berøring og kommunikasjon ansikt til ansikt er viktig for dype og helende menneskemøter. Ensomhet, angst og depresjon sprer om seg. Kanskje er det et signal på at noe er i ferd med å bli veldig galt?

Jeg tror vi trenger å lete frem livskildene, og da er forskjellige typer av sammenhenger, kontakt og tilkobling helt essensielt. Faktisk så jeg et sted at «the essence of meaning is connections» (sammenhenger gir mening). Mange ganger tar vi disse sammenhengene for gitt. Veldig få er oppmerksomme på sin egen pust, og #SoMe og andre medier speiler bare en del (gjerne den ønskede eller mest spektakulære/salgbare) av virkeligheten. Bare Bymisjonen har som slagord at «Alle er mer enn det du ser».

Vi må bli mer klar over de sammenhengene vi står i.

Da var det nesten litt rart å komme til Roma. Der dukket nemlig boken «Lost Connections» av Johann Hari opp. Han er inne på akkurt det samme. At vi blir deprimerte, og at det er et resultat av at noe er galt med samfunnet. Ikke inne i hodet vårt. Han går først igjennom forskjellige former for «disconnection» (frakoblinger):

 • Frakobling fra meningsfylt arbeid
 • Frakobling fra andre mennesker
 • Frakobling fra meningsfulle verdier
 • Frakobling fra traumer i barndommen
 • Frakobling fra status og respekt
 • Frakobling fra naturen
 • Frakobling fra en håpefull og sikker framtid

Heldigvis handler siste delen av boka om vhordan vi kan koble oss på igjen:

 • Koble oss til andre mennesker
 • Koble oss til sosiale rammer
 • Koble oss til meningsfylte jobber
 • Koble oss til meningfylte verdier
 • Koble oss til «sympatisk» glede og bli kvitt avhengigheten av egoet.
 • Anerkjenne og komme over traumer fra barndommen.
 • Få tilake troen på framtida.

Jeg synes jo han med fordel kunne hatt mye mer om natur, men Hari har mange gode eksempler (også noen fra naturen, selv om han ikke er noen skogens mann). Han har mange spennende koblinger og tanker, og dette er helt klart en bok du kan ha utbytte av hvis du synes dette med tilkobling/frakobling er en spennende måte å se på individ/samfunn. Her er et avsnitt fra avslutningen av boka (s. 256):

You aren´t a machine with broken parts. You are an animal whose needs are not being met. You need to have a community. You need to have meaningful values, not the junk values you´ve been pumped full of all your life, telling you happiness comes through money and buying objects. You need to have meaningful work. You need the natural world. You need to feel you are respected. You need a secure future. You need connections to all these things. You need to release any shame you might feel for having been mistreated.

Jeg kommer definitivt tilbake til denne tematikken!

Hari, Johann (2018) Lost Connections – Why you´re Depresset and How to Find Hope
Bloomsbury

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

1 svar til Livsnødvendige sammenhenger

 1. Lars sier:

  YouTube: Uncovering the Real Causes of Depression | Johann Hari | RSA Replay
  https://youtu.be/k-MgYy2hfaU

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.