Nature Connection Excersices

I mars deltok jeg på kurset “Nature Connection Excersices” i Assisi, Italia. I Norge ville vi kalt dette naturnærværsøveølser. Kursholder var Riitta Wahlström, økopsykolog fra Finland. I denne oppføringen finner du notatene mine fra kurset.

Store trær i Assisi

Jeg traff Riitta på IFTD2018 i fjor, og det var verdens første samling med skogsbadere fra hele verden. Det var til stor inspirasjon. Trær var også hovedfokuset i Italia, og gamle trær kan ha mye å si til oss, selv om nok dette står sterkere i andre kulturer. Trærne er en del av lungene til planeten, og når vi puster ut gir vi kjærlighet til trærne (CO2). På innpust får vi kjærlighet (og O2) fra trærne.

Nedenfor følger sporadiske notater av øvelsene vi gikk igjennom og/eller praktiserte. Ved introduksjon til øvelsene er det viktig å sette av tid, slik at det ikke blir “førstemann ferdig”. Gi en lyd/signal når en skal samles igjen. Alle unøyaktigheter i gjengivelsene tar jeg på egen kappe.

#1 Finn et tre – fortell treets historie.

#2 Finn den utsikten/stedet som snakker til deg.

#3 Gå i stillhet, og gi kjærlighet til alt du ser rundt deg.

#4 Finn et tre. Lytt til treet. Hva sier det til deg? Aboriginerne bruker ikke navn som “furu”, men har spesifikke navn – og ser på trærne som sine slektninger.

#5 Kjenn på treet. Hva skjer?

#6 Finn et tre du synes fortjener å få healing. Hvordan kan du gi det healing? Får du noe tilbake?

#7 Finn et tre. Lytt. Kan du høre noen lyd/musikk fra treet?

#8 Gå i par, og finn et tre som trenger healing. Finn en måte å gi treet healing på. Hva trenger treet? Hva trenger du/dere?

#9 Puste med treet. I stillhet – pust ut og inn samen med treet. Kjenn på at dere er sammen i denne livsveven, og at dere er viktige for hverandre.

#10 Yoga med et tre. Bruk treet som partner og støtte i bevegelsene og utstrekningene. Vis eksempler til hverander. Lek! Gjerne i par for å utveksle inspirasjon.

#11 Hvilket tre er ditt familiemedlem? Er du i familie med?

#12 Lag kunst til treet. En sang, et dikt eller en danse. Når du fremfører dette vil det gro bedre. Vi tenker ikke på dette lenger, men det er selvsagt i får forhistorie og i andre kulturer.

Nettstedstips: TreeSisters

#13 Simulere et tre i 24t eller et helt liv. Strekke deg mot sola, ned med armene om natten, bevege i vinden osv. Variere hastighet og bevegelser.

#14 Chi Gong. Gi og motta fra jorden/himmelen. Gi tilbake (dette er nesten en glemt tanke i vår kultur, der ha og ha og ha er mantraet). Viktig å finne en balanse mellom å gi og å motta.

#15 Øvelse for å få varmen. Male naturen: Først med den ene armen, så med begge arene. Helt opp på tærne, og så helt nede ved bakken. Foretill deg at du har et STORT lerett og beveg deg opp og ned, frem og tilbake.

#16 Finn et tre som har bursdag akkurat i dag, og lag en presang til det! Denne øvelsen er bra for barn, og det er spennende å se hvordan gutter/jenter gir forskjellige typer gaver. Denne øvelsen er også fin som en inngang for å lære bort biologiske fakta om trærne. Riitta forteller at barna ofte valgte “triste trær”.

#17 Finn ditt “kraft-tre”, og bruk det til å lade deg opp gjennom en “kraft-pinne”.

#18 Delings øvelse. Gi de tanker og følelser du ikke ønsker å ha til et tre. Selv om det ikke er et menneske, så er trær flinke til å lytte.

#19 Finn et tre som ligner på deg, og etabler kontakt med det. Kan du se at treet har en skjønnhet, og at du også besitter den?

#20 Finn et tre du ønsker å være. Lag en livslinje med steiner, pinner, blader osv. under treet.

#21 Gå med takknemlighet i stillhet. Se rundt deg, og kjenn innover i deg selv. Gi takknemlighet til det som dukker opp.

Olje med lukt: Plukk blomster tidlig på dagen med rene hender. Putt blomstene i et rent glass, og hell over organisk olje slik at det dekker blomstene. For eksempel er mandelolje godt for huden. La glasset stå med løst lokk i 2 uker. Uten å bli utsatt for sollys, men gi det gjerne kjærlighet eller syng sanger for det i denne perioden. Så kan du bruke den (gjerne etter å ha filtrert den over i en ren falske). Da kan du skru på lokket, og oljen holder seg så lenge den lukter godt.

Jordbærsyltetøy uten sukker: Ha jordbær i et glass med vann. Snu glasset opp ned en gang i døgnet til det blir til syltetøy. Så kan det bli brukt i ett år(!).

#22 The medicine wheel (med inspirasjon fra denne boka)
Øvelsen starter ved at du etablerer et kompass med steiner/kvister på bakken, der Nord, Øst, Sør, Vest er markert. Så velger deltagerne sin himmelretning.
Øst: Morgen – Element: luft. Symbol: Ørn. Guddommelig.
Sør: Midt på dagen – Element: ild. Symbol: Kanin. Ung/følelser.
Vest: Kveld – Element: jord. Symbol: Bjørn. Jording/selvet.
Nord: Natt – Element: vann. Symbol: Dyr med horn (hornene gir forbindelse med gudene – visdom vi ikke ser. Visdom/del eldre/respekt/mot
Pris alle retninger mens dere vender dere i de forskjellige retningene. Bøy så ned for å prise moder jord – legg hendene mot bakken. Gi så ære til skaperen ved å rekke hendene mot himmelen (og her er både Big Bang, Gud, Allah osv like gyldig). Til slutt prise oss selv (hendene på hjertet).
(Det er spennende å se hvordan denne indianske visdommen også ender opp med 7 “stadier”: himmelretningene + moder jord + skaperen + selvet. I yogafilosofien er det 7 chakraer som inneholder mye av den samme visdommen. Kanskje er det snakk om en universell visdom i litt forskjellig innpakning?)

Illustrasjon – medicine wheel.

Den blå sirkelen representerer kjærlighet fra skaperen. Så er moder jord i midten. Alt sammen i balanse i sirkelen.
De fire himmelretningene har også sine egne lukter:
N: Strå (sweetgrass) – initierer åndene
Ø: Tobakk – takknemlighet
S: Sedertre – følelser
W: Salvie – renselse/balanse/respekt
3 deler ved øvelsen:
– Intensjon (forbindelse, stillhet, elementer osv)
– Holistisk healingsystem (en form for hellig aktivisme med deltagere, stedet og de som er knyttet til stedet)
– Transformasjon (de som er med på sermonien er ikke de samme som forlater den)

#23 Plukk gaver fra naturen til hverandre. Initiere dette ved å si “Jeg er glad i deg/respekterer deg/takker deg” tre ganger. For eksempel til vannet el.l.

#24 Sermoni: Budskapet fra vannet
For å introdusere denne øvelsen viste Riitta oss denne boken:

Bokcover

Virker som om prosjektets nettside er lagt ned, forfatteren er død, men boka kan skaffes på fx eBay. I boken er det fotografert hvordan lyd påvirker vann. Noen ganger – ved fx påvirkning av Bach og Mozart blir det gullfarget (gull er den fargen som har høyest vibrasjon, og øker tilknytningen til det guddommelige). Når en uttrykker kjærlighet og takknemlighet til vannet, så endrer det seg, og iflg boka er det mulig å rense vann med mantra/sang/musikk.

Det er visstnok gjort eksperiment med å spille Mozart på en vingård, og druene skal ha vokst bedre enn kontrollområdet.

Denne sermonien gjøres med en glassflaske med vann, og en uttrykker takknemlighet og kjærlighet gjennom sang, mantra el.l. Mantraet som ble brukt ved gjennomgang var “Om Shanti Om” (‘Om Shanti’ means peace for the all human kind, peace for all living and non living beings, peace for the universe, peace for each and every things in this whole cosmic manifestation.)

Smak på vannet før og etter sermonien.

#25 La vann som er i bevegelse skape bevegelse i deg.

#26 Ha rensende steiner i vann (clay fx). Du kan også se for deg at du bruker mental kraft til å rense vannet.

Musikktips: Amma Mantra –https://youtu.be/bnOIuBO3W2o

#26 Kontakt-øvelse
Finn et sted der det er mulig å ligge godt på jakke/liggeunderlag etc. Ha kontakt med hverandre og underlaget. Send gode tanker til de andre og naturen. Omgitt av himmelretningen og fuglene som synger. Moder jord som bærer. Takk til skaperen. Kontakt med ditt eget selv.

Fun-fact: Før kristendommen var kors-symbolets betydning “spirit of the tree”.

#27 Velvære
Finn deg et godt sted å meditere, og tenk igjennom hva som gir deg velvære. Finn så symboler på velvære i naturen rundt deg, og lag et symbol for dette som du deler med de andre. Dette var en kraftfull øvelse, og slik så mitt symbol ut:

Symbol på velvære.

Hva er det som gir deg velvære?
En utvidelse av øvelsen kan være å lage flere ved siden av hverandre: Hva er det som IKKE gir velvære? Hva er det du trenger/ønsker for å oppnå velvære?

#29 Hva slags drømmer har du i livet? Hva ønsker du skal skje? Lag et symbol for dette etter å ha brukt litt tid på å tenke igjennom spørsmålet.

#30 Skal et bilde av livet ditt vha ting du finner i skogen – slik det er nå.

#31 Hvis du elsker sykdommen din vil du bli kvitt den. Hva er det sykdommen gir meg? Lag et bilde med symboler – både positive og negative.

#32 Plukk stener. La de representere sider ved samfunnet eller deg selv du vil bli kvitt. Still dere opp sammen, og hiv en og en mens du sier høyt hva steinen betyr for deg. De andre heier, og sier at det vil gå i oppfyllelse!

#33 Vannsermoni (kan også brukes på de andre elementene). Først si at vi er glad i vannet – 3x. Så helle litt på et tre. Så si vi respekterer vannet x 3 og er takknemlig for det x 3. Til slutt av vannet er en forutsetning for livsveven. Grunnen til 3x – 3 er tallet for transformasjon (!)

Boktips: “The Intention Experiment” by Lynne Mc Taggart.

Fun-fact: Auraen skifter hele tiden. Auraen renses ved å svømme i vann. Vann har alltid vært hellig, og alle kulturer har en vanngud (også den norrøne?).

#34 Gå i stillhet. Lukt på trær, planter, blomster osv.

#35 Gjør hendene varme ved å gni de mot hvretandre, og ta så på forskjellige ting i naturen. Da vil du oppleve at du ser på tingene på en annen måte, med en annen dybde. Kan du kjenne at energien fra det du tar på blir annerledes?

#36 Lag noe estetisk vakkert sammen i stillhet i naturen som samsvarer med fx temaet: Kjærlighet, frykt, kjærlighet til naturen osv. (Inspirer at Nitin Das)

#37 Lytt til rennende vann. Hva sier det? Hva svarer du?
Resultat når jeg prøvde: Gå med strømmen, men ikke få sakte – stillstand. Heller ikke for fort – farlig. Gå med letthet, og det er mykt, rolig. Ting vil dukke opp på veien som gir retning for deg.

Fun-fact: Ha vann i 37gr med en håndfull salt i vannet. Det skal fjerne smerte.

#38 Se mot horisonten (gjerne fra et sted med utsyn). Dette virker nedstressende.

#39 Gå rundt. Se om det er noe som gir det ideer om framtiden.

#40 Mime et element som andre skal gjette (fx ild)

#41 Symboliser en beskjed som elementet ønsker å gi til verden.

#42 Takknemlighet i øyeblikket – hellig liv. Hva er du takknemlig for akkurat nå?

#43 Hva er de viktigste tingene i livet mitt nå – finn symboler i naturen.

#44 Tilgivelse setter deg fri. Finn et sted og et symbol – snakk med det. Eventuelt rop – flere ganger.

#45 Les hellige bøker – syng mantraer.

#46 Hellig plass – “sit spot”. Gjør det til ditt sted med bevisst bruk av de fire elementene. Assisi er et godt eksempel pp en hellig plass. Et symbol på luft (air) kan være en fjær.

#47 Felles måltid med organsik mat. Takknemlighetsøvelser. Gjør fordøyelsen bedre!

#48 For menn/gutter foran datamaskinen. Gå rundt, og finn en spennende og/eller et magisk sted i naturen.

#49 Finn et symbol for å takke jorden. For eksempel å klemme et tre, og se på greinene som takknemlighet som strekker seg utover til stadig mindre ting.

#50 Innendørs. Snakk med grønne planter eller en visdomssten. Mediter over forskjellige spørsmål. Se på forskjellige perspektiver, og du vil få svar.

#51 Gjettelek. Bind for øynene – gjette ting fra naturen (løv, kongler osv)

#52 Ildøvelse. Hva er du redd for? La en pinne representere det, og hiv den på bålet, mens lederen sier: “Nå er frykten din borte!” Se på at pinnen brenner. Ild er både transformerende og ødeleggende.

#53 Ønskepinne. En sier hva han/hun ønsker seg, og alle de andre bygger opp under dette ønsket.

#54. Følelse. Velg en følelse, og få de andre til å gjette hvilken ved hjelp av bevegelser og symboler.

#55 Fjær-terapi. Stryke med fjær over hår og hud.

#XX Pinner. Denne øvelsen kom jeg over i boka til Yalom (Becoming myself, s 198ff). Den er egentlig ikke en NCE, men kan fort gjøres om til det. Han beskriver en hund som løper etter en pinne, og er like ivrig hver gang. Så skriver han at troende har Gud til å kaste pinner, mens ikke-troende må kaste dem selv. Vi har jo et visst krav til mening, og det er ikke alltid like gøy å løpe etter disse pinnene. Uavhengig av om det er Gud eller vi som kaster dem. Hvilke “pinner” løper du etter i livet ditt? Finn forskjellige typer pinner som kan symbolisere dem, og del resultatet med de andre.

Treet oppretter kontakt med oss, når vi tar kontakt med treet.

På vei ned fra Mound Sebasio.

Riitta snakket også om noe hun kalte “sacred activism”, og her er noen punkter som går under denne headingen:

  • TAKKNEMLIGHET
  • Hva er viktig for meg?
  • Tilgivelse
  • Lesning (hellige skrifter)
  • Finn ditt hellige sted
  • Gjør spirituelle øvelser (vær den som GIR lys og kjærlighet, så vil du få tilbake)
  • Medtiasjon – skaper endring
  • Rette intensjoner

Mantra – kan synges rett mot kroppen: AOUM – skaper vibrasjoner, og påvirker:
A – hjertechakraet
O – halschakraet
U – tredje øyet
M – kronechakraet

Helgeretreattips: “Immersed in nature” – “omfavnet av naturen?”. Spesielt sted med stillhet, utsikt og trær. Overnatting?

Boktips: Speak to the Mountain av Christine Darg.

Fun-fact: 3 er tallet for transformasjon, og 9 er 3×3 (altså sterkere).

Rollen til guiden:
Spørre om det er noe deltagerne er redde for.
Ingenting er dumt!
Start med lavterskel, og øk etterhvert – skap trygghet mellom deltagerne og deltagerne og naturen. Snakk slik at et barn kan forstå deg.

Dette var i grove trekk notatene mine fra 4 dager med Riitta i Assis. Veldig inspirerende. Nå er det bare å velge og vrake og bygge videre ut i egne retninger! Jeg ser allerede mange koblinger mot ACT (Acceptance and Comitent Therapy) og Gestalt som vi bruker på jobb!

Tusen takk!

Her er Riitta flankert av undertegnede og Helena fra Belgia etter 4 dager med øvelser.

Under oppholdet bodde jeg på B&B Cantico delle Creature. Det kan absolutt anbefales! Utrolig hyggelig familie, og fantastisk mat! Hit skal jeg tilbake!!!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.