Biblioterapi

På Livstyrketreningsseminaret i dag kom jeg i snakk med ei som var brennende opptatt av “biblioterapi”. Dette ordet dukker stadig opp, og i denne posten skal jeg prøve å samle noen tråder. En god inngang kan være første episode i dokumentaren på NRK: Kunsten som terapi (som handler mye om biblioterapi). Selve ordet defineres på denne måten:

Biblioterapi er utvalgt lesning som middel til å bedre den mentale helsen (Store norske leksikon)

En god intro til temaet finnes hos Webpsykologen.no: Biblioterapi. Jeg har fått litt dilla på podcastene hans (SinnSyn), og der kommer han stadig tilbake til begrepet.

I Oslo fikk jeg tips om Linda Schade som jobber som spesielbibliotekar ved Oslo Universitetssykehus. Hun deltok på et seminar om biblioterapi sammen med Thor Magnus Tangerås, og det finnes det referat fra her: Shared reading: Forskningsbaser biblioterapi. Tangerås har nettopp forsvart sin ph.D med tittelen: “How Literature Changed my Life”: A Hermeneutically Oriented Narrative Inquiry into Transformative Experiences of Reading Imaginative Literature.

For å ledet slike grupper er det nå i ferd med å etableres “leselederkurs” i Norge. I utlandet heter dette “shared reader fascilitator”, og i bl.a. England er det en egen organisasjon som driver med dette. De har mange frivillige som leser på institusjoner osv hver dag.

Jeg tror dette er veldig spennende, og kommer til å samle mer info her etterhvert. Jeg kjøpte en engelsk bok om dette som er en alfabetisk oversikt over diagnoser, som så har tilhørende bokforslag. Kanskje dukker det opp en tilsvarende bok med norske leseforslag?

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.