Ytringsfrihet

For en drøy uke siden hadde filosof Einar Øverenget et innlegg i Aftenposten med tittelen: Det er bekymringsfullt at samfunnsdebatten i økende grad handler om at enkelte bør fratas muligheten til å ytre seg

Jeg delte dette på FB, og fikk en tankevekkende kommentar av E.M. som jeg også er enig i:

Jeg strever litt med den type perspektiver på ting for tida. Selvsagt bør alle få ytre seg, dersom det eneste de gjør er å ytre seg. Men dersom en gruppering vil bruke sine ytringer til å innskrenke andres, for eksempel ved å skremme, krenke, håne – ikke bare i den aktuelle situasjonen, men også permanent – er det da “toleranse” hvis vi slipper dem til? Har samfunnet egentlig en plikt til å gi rom til den type ytringer, eller kan vi med rette si at vi ikke ønsker og ikke tolerer den slags?

Jeg synes også denne typen innlegg viser at det er en teoretisk øvelse for Øverenget (og andre i samme situasjon), men alvorlig og akutt praktisk virkelighet for andre – for eksempel Sumaya Jirde Ali, som ung, kvinnelig og somalisk utsettes for så mye hat, trusler og trakassering at hun flere ganger har trukket seg tilbake fra samfunnsdebatten, og må gå med voldsalaram. Hvilken plikt har vi som samfunn til å gi rom til de som truer og hetser henne? De vil jo mene at de bare ytrer sitt syn. Teoretisk sett kan det tenkes at både Øverenget og jeg og deg kan fremme argumenter mot synet de kommer med. I mellomtiden ligger altså en ung kvinne i frykt og angst over hva folk kan finne på å si og gjøre mot henne. Og hun er bare et eksempel – det finnes mange eksempler på grupperinger som vil bruke sine ytringer til å skremme andre fra å fremme sine. Det eneste vi oppnår ved å “ta debatten”, er at de får fortsette sin strøm av oppgulp, på bekostning av både ytringsfrihet og allmenn livsutfoldelse for de som er utsatt. Jeg er også en hvit mann, og i de fleste tilfeller herlig fristilt fra den type negative konsekvenser for mine ytringer. Mange av de som ønsker å ytre seg, har ikke samme frihet, for eksempel på grunn av sitt kjønn, sin hudfarge, sin religion, eller sin bakgrunn.

Og for ordens skyld: Det kan hende man snakker om ulike ting når man diskuterer disse temaene. Øverenget diskuterer om noen bør “fratas muligheten til å ytre seg”. I våre tider, med internett og alternative medier, kan jeg ikke helt forstå hvordan han mener det skulle gå til – det er enklere å ytre seg nå enn noen gang før. Hvorvidt man får tilgang til et publikum, er imidlertid noe annet. NRK og VG har vel ingen plikt til å stille spalter tilgjengelig for folk, bare fordi de har ytterligående meninger, men kunne sagt at den type ytringer ikke er redaksjonelt interessant. Skal universitetet eller biblioteket arrangere paneldebatt, kan de helt fint invitere andre stemmer enn de mest ytterligående, uten at de ytterligående dermed er “fratatt muligheten” til å ytre seg.

Så høres jeg kanskje mer bestemt ut enn jeg er her. Dette er helt klart et dilemma. Men jeg frustreres av at jeg og Øverenget og andre kan sitte og ta dette som en teoretisk og prinsipiell diskusjon, nettopp fordi vi ikke tilhører grupper som er utsatt for problemene disse konklusjonene fører til. Det føles ganske usolidarisk.

Litt lenger ned i samme tråden hadde SS også en god kommentar med et sitat fra filosofen Popper og en link:

Rasehets,voldstrusler og vold slik vi ser det f eks fra nazistiske Den Norske Motstandsbevegelsen er ikke blant det som bør beskyttes av ytringsfrihet. Slikt er terror som ikke bør eller skal tolereres eller beskyttes av ytringsfriheten da det underminerer det liberale demokrati.Den kjente filosofen Popper formulerte dette som det liberale paradoks: “Hvis vi i toleransens navn gir alle intolerante krefter fritt spillerom, vil de ende med å ødelegge både det tolerante samfunn og de tolerante menneskene. Ganske enkelt fordi intoleransen mangler toleransens sperrer for vold, terror og undertrykkelse. ” https://fritanke.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=10598

Det er ikke lett å være krystallklar her – og det er mange kryssende hensyn. Det er lett å være teoretisk om dette, men det skal jo helst funke i praksis også…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Ytringsfrihet

  1. Lars sier:

    Her er en tegneserie med Poppers budskap:

    https://i.redd.it/uedawtfzqbgz.jpg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.