Finn-UT-modellen

I september i fjor skrev jeg litt om En spennende modell, og så har det blitt stille. Det er ikke helt sant, fordi det har jobbet og jobbet inne i hodet mitt. Nå har jeg skrevet det litt mer ut, og fått en enda mer utarbeidet grafisk modell:

Artikkelen er fremdeles uferdig, så jeg legger den foreløpig ut som Finn-UT-modellen. Kom gjerne med innspill i kommentarfeltet nedenfor.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Finn-UT-modellen

 1. Pi r i annen sier:

  Alle mennesker jeg har møtt er sterkt preget av påvirkning. Det som skiller dem er hva som motiverer dem når de velger. Og valgene er som skritt på en vandring. De bestemmer hvem vei det går og hvor man til slutt ender opp.

  Noen ender opp i sin egen subjektive verden hvor alt relateres til andre subjektive forestillinger. Som om man kaster fra seg kartet og kompasset. Andre kjører seg fast i ismer og ideologiske modeller. Men de fleste glir vel inn i overfladiskhet og likegyldighet. Dette er konsekvenser av påvirking i den for stand at de aller fleste politikere, journalister, medier og reklame gir folk ferdiglagde meninger eller informasjon som bare peker på slike ferdiglagde meninger. Aldri har dette vært så samkjørt som i dag. Alle motsettninger og ulogiske sammenhenger forties slik at folk ikke skal fristes til å begynne å tenke selv.

  De fleste er blinde for det åpenbare. Nesten ingen ser skogen for bare trær. Og en viktig faktor som bevarer folk i en slik tilstand er at det gir føles så “trygt”.

  I gamledager var det mer vanlig med individualister eller orginaler. Konformitetspresset var ikke tilstedet på samme måte. I dag tvinges folk inn i strengt definerte former. Nesten alle er like. Den eneste formen for “individualisme” som aksepteres er at man går enda mer inn i de trendy tingene enn andre. Og de få ekte individualister som tenker selv skiller seg mye mer ut. De blir nesten alltid outsidere.

  Filosofi, kunnskap, religion, “tenkning”, kultur politikk og vitenskap er helt underordnet det folk ønsker å tro. Eller rettere sagt, det noen vil at vi skal tro. Alt sorteres og utformes slik at det underbygger deres følelser og rettferdigjør alt man ønsker at de skal gjøre.

  Hva er konklusjonen? Alt dreier seg om to ting. Om graden av realisme kontra flukt fra realisme. Og om egoisme kontra det å forsvare sannhet og rett.

  Mennesket har aldri hatt en fri vilje. Det kan bare velge mellom godt og ondt og høste fruktene av dette. Slik styres verdenshistorien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.