Mening – igjen

Jeg er veldig glad i tankene til Viktor Frankl, og har kjøpt boka: “Glem lykke, finn mening” av Emily Esfahani Smith. Her er en TED-video med henne om tankene fra boka:

Boka er vel verdt å lese. Hun skriver om fire pillarer som til sammen gir mening:

 • Tilhørighet
 • Formål
 • Livsfortelling
 • Trancendens/overskridelse

Alle disse fire har jo gjennomgått store forandringer siste tiårene, og jeg har lyst til å berøre hver litt nedenfor. For noen år siden skrev jeg et innlegg med tittelen: “Hvorfor er vi så slitne?“. Her skriver jeg om “eksistensielt vakum” og meningstap. Jeg tror nemlig at vi har fått for mye å leve av, og for lite å leve for.

Tilhørighet:
Før var det familie, jobben og stedet. Nå er det mange familier som er kompliserte, folk bytter jobb hele tiden og de flytter på seg ofte. Langvarige hetereogene fellesskap (fx menighet) er byttet ut med homogene fellesskap (guttegjeng på jobb)

Formål:
Fremmedgjøring både i forhold til produksjon og natur gjør at det blir vanskeligere å ha et klart formål. Selv om mabnge finner det fortsatt. Det er forskjell på å leve og eksistere.

Livsfortelling:
Etter at vi fikk sosiale media er dette blitt veldig annerledes. Flere ser deg, og du har mye større mulighet til å spille ut delpersonligheter (glansbilder). Fysisk kontakt reduseres.

Trancendens/overskridelse
Dette er gjerne knyttet til tro/religion, men kan også handle om dype naturopplevelser. Verden blir mer og mer rasjonell, og færre og færre tror. Samtidig med dette er det økende fokus på “flow” i forskjellige sammenhenger, og jeg mener dette ligger dett opptil. Og er viktig for å gi livet menin g.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

3 svar til Mening – igjen

 1. Lars sier:

  Boka har et vell av referanser og henvisninger. Blant annet til en bok Durant skrev på begynnelsen av 1930-tallet med tittelen “On the meaning of life” (bestilt). I 1988 hadde LIFE et nummer med “Meaning of life” (uten å vite om boka fra 1932 visstnok). Etter et kjapt google-søk viser det seg at den artikkelen ligger i fulltekst på nett:
  http://www.maryellenmark.com/text/magazines/life/905W-000-037.html

  Nå er jeg snart på s. 100, og hun har fremdeles ikke nevnt Viktor Frankl. Men, første hovedkapittel var om TILHØRIGHET. Neste er FORMÅL. Det kan nok godt hende logoterapien dukker opp der…

 2. Lars sier:

  Jeg har lenge tenkt at mitt formål er å være annerledes. Da ender jeg ofte opp med å være i monoritet. I boka “Kunsten å leve inderlig” (Harris/Lagersröm) siteres Søren Kierkegaard på følgende:
  “… Jeg har hittil alltid tilhørt minoriteten, og jeg vil tilhøre minoriteten, og jeg håper med Guds hjelp at det skal lykkes meg til min siste salige slutt.”

  Tiltredes. Og for meg gir det dyp mening.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.