HRV – Heart Rate Variability

Eller “hjertefrekvensvariabilitet”. Dette uttrykket dukker opp stadig vekk, men hva er det for noe? I en artikkel hos braive fant jeg denne beskrivelsen:

Hjertet slår ikke med jevne mellomrom – det er små variasjoner i tiden mellom hvert slag. Denne variasjonen, eller hjertefrekvensvariabiliteten kan brukes til å måle individets fysiske og psykiske helse: Høy HRV er tegn på en biologisk ung og sunn kropp. HRV kan økes ved å investere tid til å puste i samme takt som pulsen, en prosess som danner grunnlaget for HRV-trening.
Under denne formen for trening følger du med på hjertefrekvensen, enten med et belte eller en spesiell telefonapp, og puster inn når pulsen stiger og ut når pulsen senkes. Når du gjør det, vil du naturlig falle inn i en roligere pusterytme som forbedrer HRV over tid.
Å bruke HRV-trening regelmessig i 5-10 minutter om dagen har vist seg å ha en rekke helsemessige fordeler, inkludert redusert stress, bedre søvn, sunnere blodtrykk og økt evne til å tilpasse seg ulike situasjoner. HRV-trening fungerer også som en nyttig avslapningsøvelse som kan brukes i travle eller stressende perioder for å slappe av.

En litt vanskeligere og mer medisins beskrivelse finnes på Wikipedia: HRV

Etter å ha vært på en workshop om “forest bathing” var det selvsagt spennende å se om HRV dukker opp her også, og det gjør det: Shinrin-Yoku (Forest Bathing) and Nature Therapy: A State-of-the-Art Review. I denne artikkelen står det:

HRV is defined as the variation in the time interval between heartbeats and is associated with the activation of the parasympathetic nervous system (PNS) through high frequencies (HF) and the sympathetic nervous system (SNS) through low frequencies (LF).

Og det fortsetter:

625 Japanese males situated in 57 forest-sites and 57 urban-sites across Japan revealed an 80% increase in the parasympathetic indicators of HRV while experiencing the forest setting—physiologically demonstrating forest-viewing was more effective in reducing indicators of stress than in the urban participants.

Og denne er kanskje enda mer spennende:

Research has shown peak HF levels can be seen within 5–7 min of each nature experience, which demonstrates not only will SY benefit the health of the ANS, but that positive HF components of HRV are evident within minutes of forest immersion.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.