Ikigai

I forrige uke leste jeg en bok med tittelen “Ikigai”. Det betyr litt fritt oversatt “hvorfor stå opp om morgenen?” Det har vist seg at de som har et klart svar på dette lever lenger enn andre. Her er en modell som illustrerer hva Ikigai er for noe.


Boka er skrevet av Héctor García og Francesc Miralles, og gitt ut på Cappelen Damm i 2017. Undertittelen er “Din vei til et langt og meningsfullt liv”.

Her er det til og med et eget kapittel om logoterapi og Viktor Frankl. Han var jo også veldig gira på mening, og kunne spørre sine pasienter: “Hvorfor tar du ikke ditt eget liv?”

Bak i boka står det om Ikigais 10 lover:

  1. Hold deg alltid aktiv, trekk deg aldri tilbake
  2. Ta det rolig
  3. Ikke spis deg helt mett
  4. Omgi deg med gode venner
  5. Kom deg i form til din neste fødselsdag
  6. Smil og le
  7. Kom ettere på naturen
  8. Si takk
  9. Lev i øyeblikket
  10. Følg din ikigai

Det er vel ingenting av dette som akkurat er rakettforskning, men boka er godt skrevet med mange eksempler. Blant annet på s. 171 om et mantra fra buddhismen:

Et av buddhismens mest brukte mantraer har fokus på kontroll av negative følelser: “Om mani padme hum”, hvor Om er storsinnethet som renser ut egioismen, Ma er etikk som renser ut sjalusien, Ni er tålmodighet som renser ut begjær og ønsker, Pad er trinnet som renser ut fordommer, Me er avkall som renser ut grådighet og Hum er visdom som renser ut hat.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.