Livredderen og døden

Helikopterlege Øyvind Thomassen har skrevet sin første bok. Med over 1000 oppdrag i luftambulansen har han mange erfaringer å ta av; og temaet er døden.

BokcoverVi får være med inn i en hverdag som i alle fall hos undertegnede vekker mange følelser. Under lesningen vekslet jeg mellom klump i magen, gråt og latter. Historiene han beskriver belyser tematikken om døden fra mange forskjellige sider, og Øyvind er heller ikke redd for å by på seg selv. Som ung turnuslege i nord, på vanskelige oppdrag der han stiller spørsmål ved om han har gjort det rette og om hva slags tanker han har gjort seg om hvordan han vil leve livet sitt.

Boken er skrevet i et enkelt og effektivt språk. Kjemisk fritt for latinske uttrykk, og også nesten fritt for fremmedord. Det er godt jobba av en lege! Forlaget Vigmostad Bjørke har laget en påkostet bok med flott design og svært gode fotos av Kim Søderstrøm. Flere personer og kollegaer er trukket frem, og de omtales med fornavn alle sammen.

Akkurat dette oppfatter jeg som et poeng. Det blir folkelig, og ikke noe “oss og dem”. Øyvind er flink til å trekke frem alle de andre som støtter opp under luftambulansen. De er mange flere, og egentlig de viktigste. Særlig bet jeg meg merke i omtalen av prestene av sykepleierne. Men, i de vanskeligste oppdragene så har luftambulansen veldig mye mer å spille på. Det er ganske fantastisk å tenke på hva slags apparat som står der når alarmen går.

Boka har gitt meg nye perspektiver, og jeg har lært nye ting om døden. Både forfatteren og undertegnede undrer seg hvorfor døden er tatt ut av det offentlige rom. Døden er jo en helt naturlig del av livet. Øyvind gir eksempler på at det har blitt bedre på noen områder, mens på andre er det blitt verre. Jeg håper og tror at boka kan være med på å ta “døden tilbake”. Jeg tror også at økt oppmerksomhet om døden gjør det lettere å velge livet.

Denne må du lese!

Thomassen, Øyvind (2018) Livredderen og døden
Vigmostad Bjørke

PS: Bloggeren er venn med forfatteren, men ærlig og oppriktig tror jeg at omtalen av boka hadde sett helt lik ut hvis så ikke hadde vært tilfellet. #bokanmeldelse

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.