Feltteori og politikk?

I går kveld var jeg på et veldig godt foredrag med Hans Grelland på Gestaltakademiet i Kristiansand. De har åpne foredrag med jevne mellomrom, og Grelland har alltid spennende ting på hjertet. Denne gangen var tematikken feltteori, og etter dagens nyhetssendinger var det vanskelig å komme utenom Sylvi Listhaug.

Før jeg går videre må jeg bare understreke at Hans Grelland overhodet ikke nevnte Listhaug med et ord, men ett av eksemplene han brukte syntes jeg med hell kunne trekkes over til gårsdagens hendelser. Grelland snakket om skuddene i Sarajevo som utløste første verdenskrig. Selve saken er ikke allverdens, men spenningen hadde over tid bygget seg opp på veldig mange områder.

På den måten synes jeg det var et godt bilde på det som skjedde på Stortinget i går. Listhaug måtte opp på Stortingets talerstol hele fire ganger for å be om unnskyld – en uforbeholden unnskyldning. Om den var god nok eller ikke god nok kommer an på hvem du spør. Hun fikk kraftig kritikk av et flertall på Stortinget, men Rødt synes ikke dette var nok, og har fremmet mistillit. Nå har Rødt, SV, MDG, Ap og Sp sagt at de går for det, mens KrF er i tankeboksen. Venstre har pingla helt ut, og stemte ikke engang for kritikken til flertallet. Så mye for en “rausere regjering.”

Men, tilbake til feltteorien. Sylvi Listhaug har fartstid som kommunikasjonsrådgiver hos First House. Hun har vært aktiv i politikken lenge før dette, og kjenner “spillet godt”. Det er heller ikke første gangen hun kommer med utspill som setter dagsorden i dagevis (jfr saken om pedofile som monstre og studieturen til Sverige for å se på svenske tilstander). Å bruke et bilde fra midt-østen med teksten: “Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet” på FB samme dag som filmen om 22. juli har premiere, var kanskje/kanskje ikke gjennomtenkt. Bildet kom i etterkant av en Stortingsdebatt der H/Frp ble nedstemt av et ellers samlet Storting (om å bli fratatt statsborgerskap uten dom). At hun da angriper Ap, og og ikke sin regjeringspartner V eller de andre (Rødt, SV, MDG og Krf) må det jo helt klart være mulig å stille spørsmål ved. Særlig når innlegget postes samme dag som denne filmen har premiere. Den viser redslene fra det største terroranslaget på norsk jord. Og, det ble gjennomført av en nordmann. Jeg har vanskelig for å tenke meg at en forehnværende seniorrådgiver i First House ikke har gjort seg noen tanker rundt dette.

Men, denne gangen kan hun ha tatt seg vann over hodet. Det virker som om spenningene mellom H og Frp i regjering blir mer og mer tydelige. Flere H-folk synes også det begynner å bli drøyt nå (heldigvis er ikke alle de like bøyelige som V). Hareide i Krf har tatt flere skritt mot Ap, og plutselig kan vi få en helt ny situasjon på Stortinget. Alt pga et innlegg på FB! Alf Holmelid (tidligere Stortingsrepresentant for SV skrev følgende på FB i dag tidlig):

Kristin Clemet (Civita) skriver følgende i sin blogg – Fenomenet Listhaug:

Mitt tips er at Listhaugs langsiktige ambisjon er å bli leder i Fremskrittspartiet. Det vil i så fall kunne gjøre, eller betinge, at Fremskrittspartiet blir et annet parti. Jeg vet ikke hvor mye Listhaug gjorde seg til for publikum da hun ifjor talte til Oslo Symposium, men hun holdt i alle fall en tale som svært mange andre ledende personer i Frp ikke kunne holdt. Jeg tror, rett ut sagt, ingen andre Frp-statsråder kunne holdt den. Men den sier kanskje noe om hva slags Frp vi kan se for oss, dersom Listhaug blir leder. Det vil være et mer rendyrket høyrepopulistisk parti, et mer kristenkonservativt parti og et mer innvandringskritisk parti.

Det blir noen spennende dager frem til tirsdag og mistillit. I dag ser jeg fire muligheter:
i) Listhaug (og Solberg) får med seg Hareide (som får noen garantier), og alt fortsetter (nesten) som før.
ii) Solberg har fått nok, og kvitter seg med Listhaug før tirsdag.
iii) Solberg stiller kabinettspørsmål, og Hareide kvitter seg både med Listhaug og regjeringen. Noe som kan åpne for en ren Støre-regjering, eller en storkoallisjon med alle unntatt H, Frp og V.
iV) Solberg stiller kabinettspørsmål, og Hareide/Krf viker.

Sven Egil Omdal har en femte løsning jeg ikke så med en gang – og den er også et spennende alternativ

Scenario:
Erna Solberg stiller kabinettspørsmål i Listhaug-saken.
KrF stemmer likevel for mistillitsforslaget og sikrer flertall.
Regjeringen går av.
Kongen henvender seg til leder for det største partiet på Stortinget, men Arbeiderpartiet er ikke interessert i å danne regjering nå. Støre viser videre til Solberg.
Solberg danner regjering med Venstre og KrF.
Arbeiderpartiet freder denne regjeringen ut perioden, fordi den i tilfelle må felles med stemmene fra Frp.
Både V og KrF har fått den regjeringen de ønsker seg. Høyre får fortsatt styre. Landet har uansett en borgerlig mindretallsregjering som må søke støtte fra sak til sak. Arbeiderpartiet får ro til å bygge seg opp før neste valg.

Hvorfor er ikke dette en tenkbar utgang på denne saken?

Spennende blir det uansett. Ingen av kommentatorene har særlig tro på at Listhaug eller regjeringen må gå i dag, men trykket øker. Det er vanskelig for menigmann å se størrelsesforholdet på forskjellige fløyer nå, og polariseringen/språkbruken blir bare sterkere og sterkere.

FB-siden til Listhaug har i skrivende stund 144.510 likes. To støttegrupper har henholdsvis 64.000 og 16.000 likes. Kommentarfeltene i noen av disse gruppene er ganske horrible, og veien er ikke lang til fx gruppen: Slå ring om Norge (37.705 som liker og like mange som følger). Her er det mye rart, og hele 7 av mine følgere på FB er med i denne gruppa. Flere av disse er med i Frp lokalt. Her er det en del kraftige budskap:

Også på Twitter er denne gruppa blitt lagt merke til:

Når de kan skrive sånn om statsminister Erna Solberg, så tør jeg ikke tenke på hva de har å si om Støre & co…

Grunnen til at jeg tar frem dette er for å vise hvordan ordskiftet nå blir mer og mer polarisert. Dessuten ville det vært utrolig interessant å se hvor mange av de 122.000 som liker siden til Sylvi Listhaug som også er med i “Slå ring om Norge”. Her regner jeg med PST har full oversikt, men dette har ikke jeg verktøy til.

Kanskje må det en regjeringskrise til for at vi skal ta det på alvor? Og hva skjer da? Blir det ytterligere polarisering? Det er ting i tiden jeg absolutt ikke liker…

På Gestaltakademiet ville oppfølgingsspørsmålet vært: “Hvordan er det å være deg i møte med denne polariserte debatten, Lars?” Det er neimen ikke lett. Jeg kommer i kontakt med følelser, tanker og kroppsfornemmelser som er belastende. Jeg står overfor noe som er sterkt i mot mine verdier. Vi er MENNESKER. Vi har EN jord. Vi puster den SAMME lufta…. Jeg stopper der. Utviklingen kan ikke fortsette som nå, og det blir spennende å se om det snur eller blir verre først…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.