Stopp – Se – Gå

Denne videoen om TAKKNEMLIGHET var både tankevekkende, enkel og genial:

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

5 svar til Stopp – Se – Gå

 1. Dette er en god video, Lars, med mye visdom. Takk for linken.

  Videoen går bl.a. rett inn i to temaer du har diskutert på bloggen din. Det ene er den fornøyde forbrukeren som er fornøyd med det han har og ikke ønsker seg flere materielle goder. Han er markedskreftenes farligste fiende. Det andre er ‘Ære være langsomheten’. I videoen sier han at et av problemene våre er at vi rusher avgårde uten å ta oss tid til å stoppe opp [for å tenke ut veien videre].

  Jeg googlet David Steindl-Rast. Han er født i Østerike i 1926, ble innrullet i Hitlers hær, rømte før han ble sendt til fronten, ble munk i USA, har jobbet med kontakt mellom kristendommen og andre religioner, har bodd i buddistkloster i tre år, og var med å danne nettsiden gratefulnes.org. Der er det en egen side om han med mange artikler og videoer, se https://gratefulness.org/brother-david/about-brother-david/ .

 2. I den forrige kommentaren min misforsto jeg nok hva David Steindl-Rast mener med ‘Stop – Watch – Go’. Jeg skrev stoppe for å tenke seg om (heldigvis i hakeparentes for å vise at det var noe jeg selv la til). Han mener nok å stoppe for å se mulighetene som blir gitt til deg der og da. Med ‘go’ mener han nok å benytte muligheten. Det kommer klart frem i videoen ‘Conversation on Grateful Living’ på denne siden

  https://gratefulness.org/explore/resources/?type=videos&filter=brother-david

  Der sier han bl.a. ‘What you see when you stop and look is opportunity. Whatever the opportunity may be. And if you take that opportunity, that’s the goal. Before that, gratefulness isn’t really full. It’s full when you give thanks. And you give thanks not by saying thank you, obviously, but by doing something with the opportunity that is given to you.’

  Buddhisten som han snakker med på videoen, forteller en historie som illustrerer det samme. En berømt fiolinist spilte Bach stykker i rushtiden på en undergrunnsstasjon i USA. Ingen voksne stoppet for å lytte til musikken. Men noen barn gjorde det; de stoppet, så han og lyttet til musikken. De stoppet ikke for å tenke, men for å se muligheten de fikk der og da.

  Misforståelsen min viser at det er lett å tolke nye tanker med vår gamle måte å tenke på.

 3. Lars sier:

  Du altså Hans Petter. Du imponerer! Etter å ha lest kommentaren din tenkte jeg – “Han skulle vært justisminister”. Tenk å være så sannhetssøkende og nysgjerrig! Det er egenskaper som jeg også prøver å etterleve, men som du også skriver: det er lett å tolke på gamle måter.

  Tusen takk for link! Gleder meg til å se nærmere på dette! God påske!

 4. Tilbaketråkk: Stop. Look. Go. | homo ludens

 5. Takk for pene, men ufortjente ord, Lars. Det eneste jeg kan vedkjenne meg er at jeg prøver å være sannhetssøkende. Når en setter seg inn i nytt stoff er det nesten meningsløst å ikke være det, i hvert fall sålenge en ikke har økonomiske interesser som former synspunktene.

  I det siste innlegget ditt bruker du ordet tilstedeværelse. Det er et godt norskt ord som dekker det vi snakker om. Barna som stoppet opp for å lytte til fiolinisten, viste jo akkurat det, de var tilstede i situasjonen. Vi har sikkert alle opplevd å ikke være mentalt tilstede i situasjonen vi befinner oss i. Det er ikke godt for hverken en selv eller de andre i situasjonen.

  Jeg vil også som deg bruke mer tid på nettstedet til David Steindl-Rast. For noen tiår siden leste jeg litt om buddhisme og ble fascinert av den. Men jeg har ikke fulgt det opp. Jeg opplevde buddhismen som veldig forskjellig fra kristendommen. Derfor synes jeg at det er interessant at David Steindl-Rast arbeider med buddhister og bodde i buddhistkloster i tre år.

  Også vi som bor ved kysten kan glede oss over skiføre i denne påsken. Jeg har fått mange fine morgen- og formiddagsturer på skaren på jordene i nærområdet. Kajakken er fremdeles innesnedd. Normalt har jeg bare kajakkpause noen uker om vinteren, men i år blir det noen måneder. Med fine skiforhold er det greit. God påske.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.