Eiken-OL 2018

I dag var det klart for Eiken-OL 2018. En veldig morsom og tankevekkende kontrast til det andre OLet som foregår i disse dager… Vi hadde til og med dopingprøve (Foto: K.M. Friis):

På “stadion” var det satt opp 5 liggeunderlag som skulle symbolisere OL-ringene, og norske flagg var på plass. Under den høytidelige åpningen ble det satt spørsmål ved de olympise verdiene: Sterkere, Raskere og Høyere. I stedet innførte vi nye verdier: Mer kreativ, Morsommere og Inkluderende! Det deles inn i lag på 3 stk, og i årets OL ble det 4 lag.
(Hensikt – bevisstgjøring rundt verdier.)

Så var det klart for de 11 øvelsene i årets Eiken-OL:

Øvelse 1: Lagnavn
Lagene får beskjed om å velge et navn på laget. Det skal være et land, men Norge er opptatt pga at de er vertsnasjon. Poenggivning holdes hemmelig til navn er valgt, og lagene får 30 sekunder for å finne navn. Etterpå gis det poeng i alfabetisk rekkefølge: 4 – 3 – 2 – 1 poeng.
(Hensikt: Vise hvor tilfeldig poenggivning – og livet – ofte er. Det er ikke alltid rettferdig, men alltid usikkert.)

Øvelse 2: Idealpust 3 min
Deltagerne går med meditativ gange i en på forhånd oppgått trasé i 3 min. De 5 nærmeste deltagerne etter 3 min får 2 poeng hver. Speaker gir beskjed når det er ett minutt igjen.
(Hensikt: Repitisjon + vise hvor vanskelig det er å være her&nå når speaker sier det er ett minutt igjen…)

Øvelse 3: Snøbowling
Lagene får utdelt en gammel fotball, og skal bowle ned seks vedkubber. Alle på laget får et kast hver, og antall vedkubber summeres (2 poeng for de bakerste – 1 for de fremste).
(Hensikt: Moro med enkle midler.)

Øvelse 4: Kroppsskulptur
Lagene får 15s på seg for å utføre følgende oppgaver: 4 føtter og 2 håndflater i bakken, 3+3, 2+4, 0+6, 0+0. 2 poeng for hver riktig skulptur.
(Hensikt: Samarbeid, kreativitet og mye moro.)

Øvelse 5: Balanse med støtte
Lagene begynner med å stå på ett bein, og kan støtte seg mot hverandre. Etter 15-20s skal alle holde rundt seg selv, men kan fremdeles støtte skulder mot skulder. Etter nye 15-20s lukkes øynene, og etter atter nye 15-20 sekunder går en opp på tærne på det ene benet. Deltagerne går ut etterhvert som de trår ned, og lagene rangeres etter hvem som har en igjen lengst.
(Hensikt: Samarbeid, litt kreativitet og mye moro.)

Øvelse 6: 3-ski
Lagene får utdelt planker med 3 par bindinger, og disse “skiene” skal en gå lengst mulig med på 30 sekunder. Gi poeng etter hvem som kommer lengst.
(Hensikt: MYE samarbeid, og ikke så rent lite latter.)

Øvelse 7: Presisjonskast
Utstyr: Boccia-kuler og bildekk. Hvert lag får 3 baller (en til hver) og skal velge mellom 3 dekk som ligger med forskjellig avstand (2p, 4p og 8p). 2p er veldig lett, men det gir jo veldig uttelling å få en ball opp i dekket som er lengst unna.
(Hensikt: Strategi og lagstøtte)

SnøtårnØvelse 8: Snøtårn
Dekkene fra øvelse 7 skal nå fylles med snø og snøklumper slik at de blir høyest mulige. De som bygger høyest tårn på 2 min får flest poeng. Husk 2-meters målestokk!
(Hensikt: Samarbeid og kreativitet.)

Øvelse 9: Stafett
To tau angir banelengde på 10-15 meter. Lagene stiller på rekke med 1., 2. og 3. etappehaver etter hverandre. Ved enden av banen ligger det tre baller, en til hver etappe. Denne skal hives i et dekk 3-4 meter unna. Ved bom tas det 3 knebøy. Første etappe er baklengs t/r. Andre er hinking mens den tredje er valgfri. 10-7-5-3p etter målgang.
(Hensikt: Samarbeid og lagfølelse. Mye humor og spenning.)

Øvelse 10: OL-quiz
Lagene får 5 spm om OL som pågår, og får 2p pr. riktig svar. Dele ut ark med spm til lagene, og samle inn etter 2 min.
(Hensikt: Samarbeid og kunnskapstest.)

Øvelse 11: Snøløp
Krevende øvelse, og hvert lag stiller med en representant. Her kan også de ansatte steppe inn hvis laget har behov for det. Løpe i dyp snø i 20s. Intuitivt vil da alle gi full gass, men når det blir gitt STOPP-signal etter 20s, så opplyser speaker om at laget nå har opparbeidet seg en handicap, og at det er førstemann tilbake til utgangspunktet.
(Hensikt: Ikke alt er slik det ser ut som i første omgang – de første kan fort blir de siste. Og omvendt. Mye humør.)

Alle disse 11 øvelsene ble gjennomført på ca 100m gangvei, og tok godt under 2 timer. Det var satt ut benker slik at det var mulig å sette seg ned underveis. Da øvelsene var ferdiggjort gikk speaker i gang med å regne samme poengene, og det ble servert kaffe, te og frukt. Premieutdelingen var skikkelig ordentlig, med hjemmelagde medaljer! Vi hadde laget åtte gullmedaljer, og de ble høytidelig delt ut til lag nr 1 og lag nr 4. Sist eller først – akkurat samme medalje. Snakk om inkluderende leker! Så var det avsynging av nasjonalsangen, og “Ja vi elsker” runget over Lygne. Da folk var tilbake på benkene dukket det plutselig opp en representant fra WADA som ville ha dopingprøve. En av de ansatte hadde løpt veldig fort på øvelse 11, og da WADAs representant kom tilbake var det ikke vanskelig å se hvorfor: Utøver hadde drukket altfor mye kaffe!

Alt i alt var alle enige om at de sjelden hadde ledde så mye, og at det var helt på plass å ta med seg de nye olympiske verdiene inn i hverdagen:
Mer kreativ, Morsommere og Inkluderende.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.