Mestringstrappa

I går fant jeg en fantastisk illustrasjon i ei bok på jobb:

Du kan trykke på bildet for større versjon. Boka jeg har hentet illustrasjonen fra heter «Tro – en kilde til livsmot?» og er skrevet av Anna Dalaker (Efrem forlag 2012). Hun skriver at dette er en skisse hun har lånt fra Vifladt og Hopen (2004:82).

Dalaker har en fantastisk fin beskrivelse av modellen i boka:

Jeg opplever at en del mennesker i møte med denne trappen kan senke skuldrene. Trappen må imidlertid ikke sees på som en oppskrift på mestring av kronisk sykdom; den gir en oversikt over noen elementer i mestringsprosesen. Alle går trappen på sin måte: Noen går rett fram eller hopper over noen trinn i trappen; andre går to trinn framover for å hoppe tre trinn tilbake; andre hopper fram og tilbake mellom siden med positive nyorienterende elementer og siden med negative elementer. Noen setter seg ned på et trinn og forblir der.
Det finnes mennesker som ikke klarer å ta steget videre fra skam og bitterhet, men forblir der resten av livet. Andre velger å gå videre og klarer å skape seg et godt og meningsfylt liv, et liv med livskvalitet innenfor de nye rammebetingelsene for livet.
For mange er aksept av situasjonen et vendepunkt. Gjennom å akseptere de nye rammebetingelsene for livet – det vil si å forholde seg til livet slik det er, ikke slik de ønsker at det skulle være – kan de også starte en nyorienteringsprosess der de litt etter litt kan se etter muligheter og oppdage det gode i situasjonen.

Jeg ser for meg at en slik trapp kunne vært spennende å lage rent fysisk. Det engelske begrepet for mestringstrappen er jeg også på jakt etter – for jeg tror det er mange spennende måter å illustrere dette på. Fra Livsstyrketreningen har jeg sett noe lignende, men den var bare et «utdrag» av modellen ovenfor.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Dagbok, Samfunn. Bokmerk permalenken.

1 svar til Mestringstrappa

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.