Ikke en krone…

Det nærmer seg åpning av det mye omtalte P-huset under Torvet i Kristiansand. Populært kalt “Likkjelleren”. Dette skulle ikke koste kommunen Én krone (bortsett fra 16,8 mill kroner for to innganger – en til Biblioteket, og en til Rådhuset). Siste presseoppslag viser nå at det i alle fall har kostet kommunen 4,2 millioner. Dette skal feires 16. aug ved at kommunen også har satt av 700.000 til åpningsfest. Hvor mange kroner er det egentlig?
(NB: Første versjon av denne saken hadde feil tall – de 20 mill jeg hadde plukket opp var overskridelser i prosjektet som dekkes av utbygger. Kommunens utgifter – pr.d.d. er et forlik med utbygger på 3,5 mill for dyrere løsninger, og åpningsfest til 700.000. Tilsammen 4,2 millioner.)

Hvis vi legger sammen de budsjetterte og de ekstraordinære kostnadene for kommune, så blir det ganske nøyaktig 21 millioner. Og det er jo nesten det samme som jeg regnet på i går:

Det er faktisk en hel haug. Norges bank produserte i periode 2007-2016 317.853 kronestykker (10 års produksjon). For å produsere 20.700.000 kronestykker måtte Norges Bank produsert kronestykker i dette tempoet i litt over 650 år (gjennomsnitt for perioden 2007-2016).

Et kronestykke måler 21mm i diameter skriver Norges Bank på sine nettsider. Hvis du legger de etter hverandre langs E-18 mot Oslo (319,7 km iflg Gule sider sin kjøreplanlegger), så ville du du fremdels kunne “kronelagt” 115 kilometer med vei videre… Eventuelt tatt en titt i bagasjerommet, som ville vært fylt med litt over 23,8 tonn med kronestykker… (da snakker vi antagelig ikke elbil….)

Et kronestykke er bare 1,7mm høyt, men når en snakker om 20.700.000 av dem så blir det høyt likevel. Hele 35.190 meter faktisk. Perspektivet fra denne høyden er jo ganske formidabelt, og kanskje ordfører og vara-ordfører hadde satt noe annet hvis de hadde sett byen vår fra den høyden? I alle fall skal det bli spennende å høre talene den 16. aug. På den offisielle åpningen. Her må det mye nytale til, eller ganske mye ydmykhet… Uttrykket “ikke en krone”, vil nok neppe bli brukt. Hvis en skulle telle opp alle de 20.700.000 kronestykkene, så ville det tatt (1s pr krone 24/7) nesten 240 dager… Det er vel mindre enn den forsinkelsen åpningen av Torvet har blitt utsatt for, men likevel…

Tallene ovenfor henviser altså til hva kommunen har måttet bruke i tillegg til de 17,8 millionene som var avtalt på forhånd. Interesserte kan jo gange ut på nytt hvis de skulle vært tatt med i regnestykket. Et annet artig regnestykke hadde jo vært om det hadde vært mulig å brolegge hele P-huset med kronestykker. Ett kronestykke dekker 441mm2. 20.700.000 kronestykker dekker 9.128.700.000mm2. Det skulle vel tilsvare 9128,7m2. Blir ikke det riktig? (Her regna jeg helt feil i første forsøk…) Etter hva jeg har hørt er det enorme dimensjoner under bakken, men nesten 10.000m2 er jo en del….

Takker for tilbakemeldinger på teksten. Pr d.d. er det jo 4,2 mill som er relle ekstrautgifter til kommunen (i tillegg til de planlagte på 16,8 mill). Men, selv 4,2 millioner kronestykker gir tall til ettertanke (som jo var utgangspunktet for dette blogginnlegget):

  • Det ville tatt 132 år med Norges Banks gj.sn. produskjon (2007-2016) å produsere så mange kronestykker
  • Lagt etter hverandre ville du kommet 88,2 kilometer (som er godt forbi Arendal – 64 km)
  • Hvis du heller ville lagt de under madrassen, så ville senga di plutselig veid 18.270 kg mer…
  • Det ville fortsatt tatt over 48,5 dager å telle alle sammen (1s pr mynt 24/7), så det hadde fremdeles vært umulig å telle dem frem til åpningen 16. aug.
  • Til slutt: 4,2 mill kronestykker ville kunne dekke 1.852,2m2 av arealet i P-huset. (Veidekke skriver på sine sider om 10.000m2 “møbleringsplan”, så da måtte vi tatt med de 16,8mill som kommunen allerede har bidratt med også hvis vi skulle få dekket det hele. Med 21 mill kronnestykker kunne en brolagt 9.261m2. Resten kunne vi tatt som innsamlingsaksjon…)

Jeg er fortsatt åpen for korreksjoner både på regning og grunnlagstall. Jeg tror at uansett hvordan en vrir og vender på dette, så kommer en ikke unna at “ikke en krone” er helt feil.

I artikkelen til Fædrelandsvennen i går sto det at restauranten Bønder i byen nå går glipp av to sommersesonger, og at byggeprosjektet skulle ta 8 måneder (og snart har tatt to år). Totalbudsjettet var 220 millioner (har ikke tallet foran meg, men litt over 200). Overskridelsen er på 20 millioner, og de jobber på spreng innenfor det lovverket tillater. Da slår det meg at hvis prosjekt går fra 8 til 20+ måneder, så er det rart med en budsjettsprekk på bare 10%. Når prosjektlengden mer enn dobles. Er det sånn at utbygger har hatt et offisielt tidsbudsjett, og et som er presentert for innbyggerne i Kristiansand?

Det er mange spørsmål jeg har som jeg sikkert kunne fått svar på hvis jeg hadde hatt dette som heltidsjobb… Men, jeg er bare en undrende borger i denne byen.

——-

Slike tall er jo ofte “fun-facts”, men i denne sammenhengen er det bare tragisk. Antagelig er det bare i Kristiansand en tror biltrafikken vil synke ved å øke kapasiteten på antall P-plasser. Nå reduseres det riktignok litt på gateplan, men det totale antallet er ikke redusert. Så får vi se hvor dyrt det blir til slutt – når det endelige regnskapet foreligger (og da er det jo heller ikke tatt med det samfunnsmessige tapet ved å stenge av byens hjerte i to år for bl.a. turister, gang og syklende… For ikke snakke om folkelige mobiliseringer, torghandlere og andre…)

PS: Jeg har regnet etter beste evne, men tar høyde for at det kan ha blitt ganget/delt litt over evne. Men, kildene til dataene ligger åpent her – og du kan dele litt selv. Gi gjerne tilbakemelding i kommentarfeltet! 🙂

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Ikke en krone…

  1. Harald Verket sier:

    Veldig bra vinkling Lars. Ikke en krone er et ganske utbredt uttrykk innen offentlig forvaltning. Når dette uttrykket brukes blir det ofte styggdyrt til slutt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.